Nieuws, Wereld -

Fukushima aanleiding voor top over nucleaire veiligheid

NEW YORK — De Verenigde Naties willen in september op hoog niveau praten over nucleaire veiligheid in de wereld. De ernst van het recente ongeluk bij de kerncentrale in het Japanse Fukushima is daarvoor de aanleiding, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

donderdag 12 mei 2011 12:15
Spread the love

De bijeenkomst zal plaatsvinden tijdens de volgende sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 22 september.

Ban Ki-moon wil diepgaand onderzoek naar de constructie van kerncentrales, opleiding van personeel, kwaliteitsverzekeringssystemen en regelgeving, zei hij gisteren (woensdag) tijdens een persconferentie.

Ook moet er volgens hem een wereldwijd debat komen over de kosten, risico’s en voordelen van kernenergie.
Nucleaire ontwapening

Nucleaire ontwapening zal in ieder geval impliciet op de agenda staan in september, zegt John Burroughs, directeur van het Lawyers Committee on Nucleair Policy. Tijdens de bijeenkomst zal de nadruk liggen op het voorkomen van kernrampen zoals in Fukushima en op nucleaire veiligheid en het voorkomen dat splijtstoffen voor kernwapens in handen komen van kwaadwillenden.

Ban Ki-moon noemt een “wereld zonder nucleaire wapens” al langer een van zijn topprioriteiten. Hij wil nu ook een uitgebreid VN-onderzoek naar de gevolgen van het ongeluk in Fukushima. Die studie zal zich vooral richten op nucleaire veiligheid in relatie tot natuurrampen.

De bijeenkomst in september zal voortbouwen op de ministeriële conferentie van het Internationaal Atoomagentschap volgende maand in Wenen. Ook daar staat Fukushima op de agenda.

De kerncentrale in Japan raakte na een verwoestende aardbeving in maart beschadigd. De vrijgekomen schadelijke radioactiviteit leidde tot een exodus van bewoners van de streek.

De laatste grote nucleaire ramp was in 1986 in Tsjernobyl. Dat ongeluk veroorzaakte verhoogde straling in diverse Europese landen. Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland werden het zwaarst getroffen.

take down
the paywall
steun ons nu!