Bron: Flickr door Kookr
Nieuws, Wereld -

Een van rijkste vogelgebieden ter wereld bedreigd

RIOJA — Op Colombia na telt geen enkel land ter wereld zoveel vogelsoorten als Peru. Een gebied dat tientallen soorten herbergt, staat onder zware druk, onder meer als gevolg van de houtkap.

donderdag 12 mei 2011 15:56
Spread the love

Peru  telt meer dan 1800 vogelsoorten, waarvan 200 unieke soorten. Meer dan vierhonderd soorten leven in Abra Patricia, een uitgestrekt reservaat, 1400 hectare groot, in het noorden van het land. Het gebied bevindt zich tussen 1800 en 2500 meter boven de zeespiegel, in de overgang van het Amazonegebied naar de Andes.

Het reservaat komt steeds meer in de verdrukking, zegt José Altamarino, die de parkwachters in Abra Patricia coördineert. In 2005 nam de milieuorganisatie Asociación Ecosistemas Andinos (Echan) het beheer over van 300 hectare in Abra Patricia. Sindsdien was dit deel  langzaam op een natuurlijke wijze gerecupereerd, maar dat is nu vernietigd, zegt Altamarino. De dreiging komt uit verschillende hoeken. Zo worden er nog altijd bomen gekapt, en gemeenten in de buurt storten er hun afval.

Alto Mayo

Abra Patricia maakt deel uit van beschermde bosgebied Alto Mayo, dat 182.000 hectare groot is. Tienduizend hectare van dat gebied is al vernietigd, zegt Ramiro Galo Pineda, een van de parkwachters.

De bomen worden gekapt om te plaats te maken voor koffieplantages, graasweiden en illegale bewoning. Het hout wordt illegaal verkocht.

“Het is gevaarlijk om de strijd tegen het hout aan te gaan, ze kunnen je zelfs doden”, zegt Galo Pineda. Meestal kan men alleen de kleine vissen pakken. “De eigenaar van het hout wordt nooit gepakt.”

Voor het hele bosgebied, 182.000 hectare groot, zijn er achttien boswachters. Ze beschikken niet over motorfietsen, ook al zijn er zones waar je alleen na een tocht van achttien uur lopen kunt komen.

Snorrebaarduil

Volgens Marina Gaslac, die verantwoordelijk is voor het beheer van Alto Mayo, heeft haar organisatie van 2007 tot maart vorig jaar 37 milieuklachten ingediend, ook tegen overheden. “Er zijn bestuurders en burgemeesters die niet meewerken in de strijd tegen de illegale houtkap. Soms leggen ze wegen aan in beschermde natuurgebieden die de houtkappers uiteindelijk van pas om het hout te vervoeren.”

Een van de bedreigde gebieden is het departement San Martín. Daar leeft een van de vogelsoorten die alleen hier te vinden is, de snorrebaarduil (Xenoglaux loweryi), de een op na kleinste uil ter wereld. Hij is zo zeldzaam dat slechts veertig personen ooit een exemplaar gezien hebben. Voor juni 2009 hadden slechtst twee bezoekers aan dit gebied ooit een snorrebaarduil gezien.

take down
the paywall
steun ons nu!