Onverantwoorde uitspraken Bekaert-topman
Opinie, Nieuws, Economie, België, ABVV, Bekaert, Bert De Graeve - Georges De Batselier, John Debrouwere, , Marc Staelens

Onverantwoorde uitspraken Bekaert-topman

Via de pers (Knack) liet Bekaert-topman Bert De Graeve weten dat hij niet uitsluit dat Bekaert ooit uit België vertrekt. Dit omdat, volgens hem, industriële productie op grote schaal niet meer leefbaar is.

woensdag 11 mei 2011 15:05
Spread the love

 Eind 2009 gaf diezelfde Bert De Graeve in een Canvas-interview de volgende boodschap mee: ‘De industrie is de echte bron van welvaart voor een land, maar als je de begrotingsmaatregelen ziet, kun je je afvragen of de industrie nog gewenst is in dit land.’

Als het zijn bedoeling is om met de huidige verklaring weer de kat de bel aan te binden, dan delen we dezelfde bezorgdheid. Niet voor niets voeren wij al verscheidene jaren de campagne ‘Investeren in industrie = investeren in welvaart’. Dat neemt echter niet weg dat het getuigt van een criminele onverantwoordelijkheid om botweg dergelijke verklaringen te doen in de media.

Dit is enerzijds een slag in het gezicht van de huidige Bekaert werknemers in Zwevegem en Aalter want zij moeten in deze onzekerheid verder leven. Anderzijds is de verklaring van De Graeve ook schofferend ten aanzien van de Vlaamse samenleving die Bekaert groot heeft gemaakt. Want na de sluiting van Opel Antwerpen geeft de topman van Bekaert nu ook aan potentiële investeerders de boodschap: Vergeet Vlaanderen.

Dus ja, ABVV-Metaal vraagt een industriële politiek van onze regeringen van lopende en andere zaken.
Dus ja, we vragen dat zij ingrijpen op de hoge energieprijzen.
Dus ja, we vragen dat de Vlaamse regering een doorgedreven beleid voert inzake ‘Ontwikkeling en Innovatie’ (de 65 miljoen extra waarover de Vlaamse regering onlangs besliste is een stap in de goede richting).

ABVV-Metaal pikt het niet dat men, na alles wat bij Bekaert is gebeurd, zo lichtzinnig omspringt en zelfs solt met de toekomst van onze welvaart en van de Bekaert-werknemers. De werknemers van Zwevegem en Aalter zijn de sluitingen bij Hemiksem en Lanklaar nog lang niet vergeten. Voor Bert De Graeve is zo’n interview misschien een intellectuele oefening, voor de arbeiders is het een angstige realiteit.

We eisen dan ook op korte termijn hierover een onderhoud met Bert De Graeve. Want er is wel degelijk nog industriële productie mogelijk in Vlaanderen en ook in Bekaert Zwevegem en Aalter. De goede arbeidskrachten zijn aanwezig in Vlaanderen, nu nog de politieke en industriële wil.

Georges De Batselier, John Debrouwere en Marc Staelens

Georges De Batselier is ondervoorzitter ABVV-Metaal, verantwoordelijk voor Bekaert; John Debrouwere is verantwoordelijke voor Bekaert in Zwevegem en Marc Staelens is verantwoordelijke voor Bekaert Aalter.

take down
the paywall
steun ons nu!