Onderweg naar Steenrock tot invalide geslagen door de politie
Binnenland, Nieuws, Samenleving, België, Nieuws, Gesloten asielcentrum 127bis -

Onderweg naar Steenrock tot invalide geslagen door de politie

Zaterdag werd een man in Zaventem afgeranseld door de politie toen hij onderweg was naar een muziekfestival tegen de gesloten centra. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij een spoedoperatie onderging.

dinsdag 10 mei 2011 11:28
Spread the love

Op zaterdag 7 mei 201 omstreeks 15 uur is een busje met een groep jongeren op weg naar Steenrock, een muziekfestival tegenover het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Bijna aangekomen, worden ze tegengehouden door de politie voor een identiteitscontrole.   

De twee politie-agenten zijn nederlandstalig, de jongeren franstalig. Ze geven aan de agenten niet te begrijpen. Dit was voldoende voor een agent om zijn wapenstok uit te halen. Er volgt een zeer gewelddadige slag in het aangezicht van Riccardo, gevolgd door een reeks slagen in het gezicht en op het lichaam.

Gilles zag alles gebeuren: “Het was verschrikkelijk gewelddadig. Ik dacht dat de eerste slag hem zou doden of zijn gezicht verbrijzelen! Ik dacht dat hij hem de schedel zou breken, hij bleef maar slaan. Het bloed spoot. En niettemin was Riccardo op geen enkel ogenblik bedreigend. Integendeel, hij vroeg om genade! Daarna, toen hij onder het bloed op de grond lag, hebben de politieagenten hem niet de minste zorg verstrekt! Integendeel, de agent die hem geslagen had, ging bovenop hem zitten om hem te boeien. Riccardo huilde van de pijn, en de politieagent schreeuwde hem toe dat hij moest zwijgen, terwijl hij hem net een stuk lip, of wang had losgescheurd die langs zijn kaak bengelde. Het was verschrikkelijk!”

De andere politie-agent die erbij stond, heeft op geen enkel moment geprobeerd om zijn collega tegen te houden. Toen versterkingen aankwamen, vond de politie het voldoende om de identiteit van de jongeren te controleren en de getuigenverklaring van Gilles op te nemen.

Na lang wachten werd de jongeman met een ambulance naar het St.-Luc-ziekenhuis in Sint-Pieters-Woluwe gebracht. Op de spoedopname kreeg het slachtoffer 20 hechtingen vooraleer de scanner aan het licht bracht dat zijn kaak op verschillende plaatsen is gebroken en dat hij verschillende tanden was verloren. Hij werd onmiddellijk geopereerd.

Riccardo ligt nog steeds in het ziekenhuis. Hij kan niet meer normaal eten en praten en zal nog maanden moeten rusten en een revalidatie ondergaan.

De betrokkenen en zijn familie zullen klacht neerleggen, ondersteund door talrijke getuigenissen, zowel van vrienden als van omstaanders. Ook de Ligue des Droits de l’Homme reageert met verbijstering op deze gebeurtenissen.

De woordvoerdster van de lokale politie van Zaventem, Wendy Biesmans, reageerde inmiddels: “Bij een identiteitscontrole heeft een agent inderdaad geweld moeten gebruiken. Het proces-verbaal is overgemaakt aan het parket en intern is een onderzoek geopend.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!