Nieuws, Politiek, Stampmedia, Rechtsstaat, Facebookgroep, Dictatuur, Bloggers, Azerbeidzjan, Bakhtiyar Hajiyev, Jongerenactivist, Democratiseringsbeweging, Positive Change-campagne, Dienstplicht, Bakoe -

Blogger en jongerenactivist blijft in Azerbeidzjaanse cel

Jongerenactivist Bakhtiyar Hajiyev (29) zit sinds 4 maart 2011 in de cel. Een rechtbank in de Azerbeidzjaanse stad Ganja legde hem die straf op "voor het ontlopen van zijn militaire dienstplicht". Mensenrechtenorganisaties gaan ervan uit dat hij geviseerd wordt omdat hij zich via een Facebookgroep kritisch heeft uitgelaten over de autoriteiten.

dinsdag 10 mei 2011 15:45
Spread the love

Hajiyev studeerde aan de staatsuniversiteit van de hoofdstad Bakoe en de universiteit van Khazar vooraleer hij in 2009 zijn doctoraat behaalde aan Harvard University.

Tijdens zijn academische carrière hield hij zich al bezig met verschillende sociale en politieke projecten. Zo is hij naast stichter ook een tijdje leider geweest van de Azerbeidzjaanse tak van de AIESEC, een internationale studentenorganisatie, actief aan meer dan 1.100 universiteiten in 107 landen.

Facebookgroep voor protesten van 11 maart

Samen met enkele jongerenactivisten startte hij op Facebook de campagne ’11 March – Great People’s Day in Azerbaijan‘. Deze campagne pleit voor meer democratie en kaart het onrecht en de corruptie aan in de Azerbeidzjaanse politiek.

Hij werd in het verleden al tweemaal gearresteerd bij politieke acties: een eerste keer in 2005 toen hij corruptie in het onderwijsbeleid aan de kaak stelde, en in 2007 toen hij protesteerde tegen de hoge energieprijzen.

Corruptie bestrijden als kandidaat parlementsverkiezingen

Bakhtiyar Hajiyev was kandidaat bij de parlementsverkiezingen van 2010. In zijn Positive Change-campagne, bracht hij ideeën naar voren over opvoeding, economie en transparantie. Hajiyev had zeer ambitieuze plannen met Azerbeidzjan, al vielen die plannen niet bij iedereen in goede aarde.

Al gauw bleek geknoeid met de uitslag van de parlementsverkiezingen. Hajiyevs verkiezingsuitslag werd nietig verklaard, omdat hij zogezegd geen gehoor gaf aan oproepen van de Azerbeidzjaanse regering.

Na de parlementsverkiezingen trok Hajiyev dan maar naar Georgië om zijn studie verder te zetten, maar de Azerbeidzjaanse regering arresteerde hem prompt aan de grens. De openbare aanklager negeerde Hajiyevs vergunning om in het buitenland te gaan studeren en Hajiyev mocht Azerbeidzjan onder geen enkele voorwaarde verlaten.

Arrestatie met politiek motief

Na Hajiyevs aanhouding, opende een rechtbank in de Azerbeidzjaanse stad Ganja een strafzaak tegen hem voor het ontlopen van zijn militaire dienstplicht. Sinds 2002 heeft Azerbeidzjan het recht op gewetensbezwaren tegen militaire dienstplicht in wetteksten gegoten om lid te kunnen worden van de Raad van Europa. In de praktijk bestaat er echter geen alternatieve dienstplicht en wordt militaire dienstplicht vaak gebruikt als een straf tegen tegenstanders van het autoritaire regime.

Hierop stelde Hajiyev voor om alternatieve militaire dienst te doen, maar dat werd hem geweigerd. Zonen van ministers, commissievoorzitters en andere jonge parlementsleden konden daarentegen probleemloos hun militaire dienst ontlopen. Het lijkt er dan ook sterk op dat de Azerbeidzjaanse overheid hem gevangen houdt op grond van politieke redenen.

© 2011 – StampMedia – Tekst: Tural Amin, vertaling: Tim Valkiers

take down
the paywall
steun ons nu!