Ivoorkust: “Bevolking blijft kwetsbaar”, zegt Handicap International
Nieuws, Wereld, Afrika, Vluchtelingen, Handicap International, Burgeroorlog, Basisgezondheidszorg, Ivoorkust, Laurent Gbagbo, Liberia, Amputaties, Ziekenhuizen, Zwaargewonden - Wendy Huyghe (Handicap International)

Ivoorkust: “Bevolking blijft kwetsbaar”, zegt Handicap International

Bijna een maand na het vertrek van ex-president Laurent Gbagbo, blijft de bevolking van Ivoorkust zeer kwetsbaar. De weken van crisis en geweld die het land moest doorstaan, laten diepe sporen na. In Abidjan ondersteunt Handicap International de ziekenhuizen die gewonden verzorgen. Ook biedt de organisatie broodnodige hulp aan de vluchtelingen en ontheemden in het grensgebied met Liberia.

maandag 9 mei 2011 16:50
Spread the love

Handicap International richt zijn acties aan de Liberiaanse kant van de grens met Ivoorkust op de meest kwetsbare mensen: vluchtelingen (personen met een handicap, zwangere vrouwen, kinderen zonder familie, …).

De organisatie heeft er twee posten geopend, zogenaamde ‘antennes’ voor handicap en kwetsbaarheid. De hulpverleners begeleiden de meest kwetsbare mensen naar de meest gepaste humanitaire organisatie ter plaatse. Een derde post wordt eerstdaags geopend, dit keer aan de Ivoriaanse kant van de grens. Het doel is dat iedereen, en in het bijzonder de mensen die het zwakst zijn, toegang krijgen tot hulp.

Handicap International biedt ook transport aan zodat mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen, toch tot bij de hulpverleners geraken. De transportmiddelen zullen ook worden ingezet om, als de tijd rijp is, de vluchtelingen terug naar hun gemeenschap te brengen.

Begeleiden van vluchtelingen en ontheemden

Voorts biedt Handicap International psychologische steun aan in de vorm van praatgroepen. Zo kunnen de vluchtelingen de moeilijke momenten die ze moesten doorstaan, delen met lotgenoten. De ploeg ontwikkelt ook een programma die vrouwen moet beschermen tegen geweld.

“In deze context, waarin families gescheiden zijn geraakt en vele vrouwen alleen zijn, is preventie absoluut noodzakelijk”, zegt Cécile Dupré, lid van het Handicap International-team ter plaatse. “Vaak gaat het om eenvoudige adviezen; zo raden we vrouwen aan om alleen te reizen in groep. We delen ook fluitjes uit zodat vrouwen in het geval van agressie gemakkelijk om hulp kunnen vragen.”

Steun aan ziekenhuizen

Naar aanleiding van het geweld in het land, en meer bepaald in de economische hoofdstad Abidjan, heeft Handicap International beslist om hulp te bieden aan de ziekenhuizen die gewonden verzorgen. Het is geheel in de lijn van de missie van de organisatie om het lokale personeel te helpen en om, in samenwerking met medische NGO’s (o.a. Artsen Zonder Grenzen), de opvolging van de gewonden te garanderen.

Zo biedt Handicap International kinesitherapie aan na een operatie. Dit is hoogstnoodzakelijk, en dient ook op tijd te gebeuren, om definitieve letsels (zoals handicaps) te voorkomen.

Julien Clausse, kinesist bij Handicap International, gaf eind april volgende getuigenis. “In het ziekenhuis van Abobo (nvdr: een noordelijke en dichtbevolkte volkswijk van Abidjan waar zeer zwaar gevochten werd) geven we een zestigtal mensen postoperatieve zorgen. Ze hebben open breuken die meestal werden veroorzaakt door kogels. In normale omstandigheden biedt het ziekenhuis plaats aan twaalf mensen. Maar na de gebeurtenissen van de voorbije weken, verblijven er 130 patiënten.”

De gewonden liggen nu op matrassen op de grond. Door gebrek aan ruimte liggen die matrassen half op elkaar. Het gebrek aan ruimte en de grote toestroom van zwaargewonde patiënten zorgt ervoor dat de patiënten te snel weer naar huis worden gestuurd.

Maar vaak kunnen die mensen niet eens rechtop staan of ondergingen ze  net een amputatie. De urgentie bestaat er dus in die zwaargewonde of geamputeerde mensen de nodige hulp te bieden, zodat ze zich op zijn minst kunnen verplaatsen. Daarom biedt Handicap International hen loophulp aan zoals krukken of rolstoelen.

Wendy Huyghe

Wendy Huyghe is persattaché bij de Belgische afdeling van de internationale NGO Handicap International.

Handicap International is al van in 1992 actief in Ivoorkust. Toen openden ze een revalidatiecentrum in Gagnoa. In 1996 kwam er een orthopedisch atelier in Danané. Tussen 1998 en 2009 lanceerde ze vele revalidatieprojecten ter ondersteuning van ziekenhuizen (CHU in Bouaké, CHR in Man) of andere nationale verenigingen.

take down
the paywall
steun ons nu!