Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Ontwikkelingshulp -

Belgische ontwikkelingshulp: minder maar transparanter

België zal dit jaar ongeveer 0,60 procent van zijn bruto binnenlands product uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking, een duidelijke daling in vergelijking met 2010. Dat schat de ontslagnemende Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking, Olivier Chastel. Hij belooft dat het publiek vanaf volgende week via het internet precies zal kunnen volgen wat België met het geld doet.

woensdag 4 mei 2011 15:06
Spread the love

Vorig jaar gaf België 2,2 miljard euro uit aan ontwikkelingssamenwerking, goed voor 0,64 procent van zijn bbp. Maar  in 2002 beloofde de Belgische regering vanaf 2010 elke jaar 0,70 procent van de nationale welvaart te spenderen. “Het budget van de Algemene Directie van Ontwikkelingssamenwerking voor dit jaar is met 1,3 procent gestegen tegenover vorig jaar”, verdedigt minister Chastel, zich. “Dat was niet evident, de regering wilde ook op dat departement besparen.” Andere departementen, en met name Financiën, die ook geld uitgeven dat tot de officiële ontwikkelingshulp wordt gerekend, doen dit jaar minder, zodat de totale Belgische inspanning krimpt.

ODA online

“In de huidige politieke en economische situatie is wat we dit jaar doen niet slecht”, zegt Chastel. “Is het genoeg? Nee. En we moeten ook nog beter doen. Daarom lanceren we onder meer het initiatief ‘ODA online’, om de transparantie van onze hulp te verhogen.” ODA staat voor Official Development Aid (officiële ontwikkelingshulp). Vanaf volgende week wil de Algemene Directie van Ontwikkelingssamenwerking op haar website (http://diplomatie.belgium.be/nl/Beleid/Ontwikkelingssamenwerking/) details publiceren van al haar bestedingen. “Er is een tendens om de ontwikkelingshulp in vraag te stellen”, argumenteert Chastel. “Dit is een van de instrumenten om daarop te antwoorden.”

Chastel opende vandaag (4 mei) de Staten-Generaal van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, een jaarlijkse denkoefening. De rol van de private sector is er een van de belangrijkste thema’s. “Ontwikkelingshulp kan op zich nooit genoeg zijn, hulp moet veel meer een hefboom worden”, zegt Chastel. “Door ook de private sector bij de inspanningen te betrekken, kunnen we een sneeuwbaleffect creëren. Ik weet dat het is een werk van lange adem is, er is een mentaliteitsverandering voor nodig. Maar ik denk dat het versterken van het partnerschap tussen de publieke en de private sector de enige manier is om echt gewicht in de schaal te blijven leggen.”

Minst Ontwikkelde Landen

Chastel is pas sinds februari minister van Ontwikkelingssamenwerking; hij volgde zijn partijgenoot Charles Michel uit die voorzitter werd van de Franstalige liberalen (MR). Bovendien maakt hij deel uit van een ontslagnemende regering. Veel nieuwe initiatieven zijn van hem niet te verwachten. Maar in internationaal opzicht kan België toch nog altijd een rol van betekenis spelen, zegt Chastel. “Op de top van de Minst-Ontwikkelde Landen die volgende week in Istanboel begint, zal premier Yves Leterme ons land vertegenwoordigen. Dat is een belangrijk signaal. Vergeet niet dat 70 procent van de Belgische hulp naar Minst Ontwikkelde Landen gaat – we behoren daarmee tot de absolute topgroep van de donorlanden. De premier zal in Istanboel onder meer de Belgische oproep herhalen om een internationale belasting op financiële transacties in te voeren, een nieuwe bron voor ontwikkelingsgeld.”

take down
the paywall
steun ons nu!