Verslag, Nieuws, België -

Kruidengeneeskunde in gevaar?

Heeft de Europese Unie het gemunt op de kruidengeneeskunde? Volgens een aantal petities die circuleren op het internet wel. “Nog 2 dagen om natuurgeneeskunde te redden”, klonk het vrijdag in een mail van de actiegroep Avaaz. Foute informatie, reageert het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

zaterdag 30 april 2011 10:10
Spread the love

Op 30 april vervalt de deadline voor de vereenvoudigde registratie voor traditionele kruidengeneesmiddelen. Middelen die al minstens 30 jaar gebruikt worden en die al 15 jaar op de Europese markt zijn, konden rekenen op een “soepelere, eenvoudigere en goedkopere registratieprocedure”, zo klinkt het in de communicatie van de EU.

Die procedure werd ingevoerd door een Europese richtlijn uit 2004. Er was een overgangsperiode van 7 jaar die dus nu afloopt. De richtlijn wil de veiligheid en kwaliteit van geneesmiddelen garanderen. “Het is een misvatting om te denken: het zijn planten, dus het zal wel niet gevaarlijk zijn. Sommige producten kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn”, zegt Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

De richtlijn van 2004 kwam er onder meer na incidenten met Chinese kruiden die zouden helpen om te vermageren maar die ernstige nierschade met zich mee kunnen brengen.  

De Europese Unie ontkent dat de richtlijn kruidengeneeskunde viseert. “De richtlijn moet het in de handel brengen van traditionele kruidengeneesmiddelen op de Europese markt juist vergemakkelijken”, klinkt het.

De soepele procedure hield in dat er geen veiligheidsonderzoeken en klinische proeven nodig waren zoals bij andere geneesmiddelen.

De regels gelden trouwens enkel voor geneesmiddelen die bij de apotheker worden verkocht. Daarnaast zijn er nog de zogenaamde voedingssupplementen die wel in warenhuizen of biowinkels mogen worden verkocht. Die mogen wel geen medische bewering op de verpakking dragen. Gezondheidsbeweringen kunnen wel. Al zijn ook die laatste aan strenge regels onderworpen.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!