Libische oppositietroepen verdedigen zich tegen het leger van kolonel Khaddafi (foto: Al Jazeera)
Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Libië, Kolonel Muammar Khaddafi -

Libië: gevechten in Misurata houden aan

Libische oppositietroepen zijn aan de westelijke grens in gevecht met de troepen van Muammar Khaddafi, terwijl de gevechten in de belegerde stad Misurata doorgaan.

donderdag 28 april 2011 10:45
Spread the love

Het Libische leger heeft zich volgens de oppositie teruggetrokken uit het centrum van Misurata, maar gisteren waren er nog gevechten bezig om de haven van de stad.

Na nachtelijke luchtaanvallen van de NAVO zouden de militairen van Khaddafi zich daar hebben teruggetrokken. Wel ligt de haven nog onder raketvuur.

Misurata is de enige grote stad in het westen van het land die in handen is van de oppositie. “Een verontrustende ontwikkeling is dat de haven beschoten wordt, de levenslijn voor zowel de oppositie als de burgerbevolking hier”, zegt Andrew Simmons, verslaggever van de Arabische nieuwszender Al Jazeera vanuit Misurata.

“Een woordvoerder van de oppositie zegt dat de troepen van Khaddafi de weg van de haven naar de stad willen afsnijden. Als dat lukt, zal er een wanhopige situatie ontstaan.”

Gestrande migranten

Duizenden migranten zijn gestrand in Misurata, waar ze wachten op hulporganisaties die hen kunnen evacueren naar veiliger gebieden. Gisteren is in de haven een schip aangemeerd om duizend migranten op te halen, nadat het wegens de beschietingen een nacht gewacht had, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Tenminste één migrant uit Niger zou volgens de IOM zijn omgekomen. Twintig anderen zouden tijdens bombardementen gewond zijn geraakt.

Tenminste 1.500 migranten, vooral uit Afrika ten Zuiden van de Sahara, wachten zo’n 10 kilometer ten oosten van de stad bij de haven op hulp. Tienduizenden migranten zijn al naar het noorden van Niger en Tsjaad gevlucht. Zij hebben dringend hulp nodig.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!