Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Sant'egidio, Aeyc, Khadija Ben Gana -

Alle hens aan dek voor ‘Varen voor vrede’

ANTWERPEN - Onder de noemer Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad worden dit jaar allerlei originele initiatieven bedacht. Sant’Egidio organiseert op woensdag 4 mei een unieke bootrace. In deze wedstrijd zullen jongeren met verschillende religieuze overtuigingen het tegen elkaar opnemen in een roeitocht rond het MAS.

donderdag 28 april 2011 14:55
Spread the love

Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) werd gevraagd om het startschot te geven voor de roeiers. Bij aanvang van de race zullen enkele prominente figuren een ereronde maken op het water. De bisschop van Antwerpen, een rabbijn, een imam en een vertegenwoordiger van de boeddhistische gemeenschap zullen gezamenlijk het parcours afleggen in een bootje.

Nadien kunnen de jongeren zich van hun beste kant tonen. Voor de winnaars is er een prijzenpot en een medaille voorzien. Supporters worden getrakteerd op livemuziek, lekker eten en interessante stands.

Positief signaal

Zijn mensen met een verschillende religieuze achtergrond gedoemd om te botsen? Zorgen godsdiensten alleen voor problemen?

“In onze huidige maatschappij worden godsdiensten en overtuigingen vaak tegen elkaar uitgespeeld”, vertelt organisator Pieter Wieërs. “Dit leidt tot onbegrip en wantrouwen. De gemeenschap van Sant’Egidio gelooft sterk in het belang van ontmoetingen over de verschillen heen.”

“Op die manier bouwen we mee aan een betere wereld. Met deze wedstrijd willen we de samenwerking en dialoog tussen jongeren versterken. Tegelijkertijd geven we een signaal van vrede aan de samenleving, de stad en Europa.”

Marokkaanse muntthee of Belgische pannenkoek?

Zowel in het water als op de oevers van het Bonapartedok is veel te beleven op 4 mei. Op het programma staan optredens van ‘Mathieu en Guillaume’, ‘Abder Rai’ en ‘Generation A’.

Toeschouwers kunnen er proeven van muntthee, Joodse falafel of traditionele pannenkoeken. Tijdens de slotmanifestatie zullen de Antwerpse schepen van Jeugdzaken, Leen Verbist (SP.A) en de jongerenstadsdichter, Yoni Sel, het woord nemen.

De befaamde Algerijnse journaliste Khadija Ben Gana, bekend door haar reportages voor Al-Jazeera en haar inzet voor de interreligieuze dialoog, werd ook uitgenodigd.

“Khadija is enorm populair in de Arabische wereld”, zegt Wieërs. “Ze draagt een hoofddoek en brengt objectieve verslaggeving. Zij staat symbool voor de positieve stem uit de islamitische wereld.” De journaliste heeft haar komst bevestigd, maar de actuele ontwikkelingen in Syrië en Libië kunnen haar bezoek mogelijk bemoeilijken.

Deelnemen is de boodschap

Iedereen kan zich kandidaat stellen om mee te varen. Inschrijven is gratis en gebeurt online via www.varenvoorvrede.be. Meer dan twintig scholen in Antwerpen sturen hun leerlingen het water op.

“Roeiers van hetzelfde team kunnen elkaar herkennen door de kleur van hun T-shirt”, aldus Wieërs, “We hebben meer dan 30 verschillende kleuren voorzien. Doordat de groepen bestaan uit jongeren met een verschillende achtergrond, creëren we een uitgesproken kans om nieuwe contacten te leggen.”

© 2011 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!