Fetraf-Sul houdt in de stad Concórdia een ontmoetingsdag waarop 10.000 boeren uit de gezinslandbouw worden verwacht (foto: Fetraf-Sul)
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Brazilië, Agricultura familiar, Santa Catarina, Chapecó, Rio Grande do Sul, Dilma Rousseff, Fazendeiros, President Lula da Silva, Agro-industrie, Paraná, Gezinslandbouw, Fetraf-Sul, Cooperhaf, Concórdia, Universidade Federal da Fronteira Sul -

10.000 boeren vergaderen in Concórdia over toekomst gezinslandbouw

De situatie van de gezinslandbouw is sinds het bewind van ex-president Lula da Silva duidelijk verbeterd, maar er is nog een lange weg te gaan. Om de lijnen voor de toekomst voort uit te tekenen en te versterken, is er op 29 april 2011 in de stad Concórdia een manifestatie gepland met 10.000 boeren uit de drie zuidelijke staten. De jongeren houden van 27 tot 29 april hun derde jeugdkamp.

donderdag 28 april 2011 13:30
Spread the love

De directies van Fetraf-Sul (Federação dos Trabalhadores na Agricultura Familiar da Região Sul do Brasil, de overkoepelende vakbond van de boeren in de familiale landbouw in de drie zuidelijke deelstaten van Brazilië: Paraná, Santa Catarina en Rio Grande do Sul) en van Cooperhaf (Cooperativa de Habitação dos Agricultores Familiares, coöperatie voor huisvesting van gezinsboeren),vergaderden begin april twee dagen in Francisco Beltrão.

Vanuit de deelstaat Santa Catarina met zijn hoofdstad van het vlees, Chapecó, naar een andere vleesstad in deelstaat Paraná. Twee dagen van strategiegesprek en planning.

De situatie van de Agricultura Familiar is sinds het bewind van ex-president Lula da Silva duidelijk verbeterd, maar er is nog een lange weg te gaan.

Bijvoorbeeld de steun aan de gezinslandbouw is onder zijn bewind serieus gestegen, maar tegelijkertijd krijgt de grootschalige, kapitaalintensieve exportlandbouw van enkele tienduizenden fazendeiros (grootgrondbezitters) vijf keer méér geld toegestopt dan de vier miljoen gezinnen van de gezinslandbouw. Om nog maar te zwijgen over het gemis aan een reële landhervorming voor de vier miljoen landloze gezinnen.

Fetraf-Sul en zijn prioriteiten

Fetraf-Sul en zijn nieuwe bestuur hebben dan ook enkele prioriteiten voor de volgende jaren: een leefbaar inkomen voor de gezinsboeren; een regeling voor de schuldenlast; landbouwproductie met speciale aandacht voor de situatie van de ‘geïntegreerden’ met varkens, kippen, kalkoenen of tabak; de positie van jongeren en de opvolging van het bedrijf; ecologie.

Om al deze lijnen voort uit te werken en te versterken, plannen ze op 29 april 2011 in de stad Concórdia (Santa Catarina) een grootse manifestatie waarop 10.000 boeren uit de drie zuidelijke staten worden verwacht. Ook presidente Dilma Rousseff wordt uitgenodigd. De jongeren van Fetraf-Sul houden van 27 tot 29 april hun derde jeugdkamp (III Acampamento da Juventude). (1)

Nieuwsoortige universiteit

Naast de woningbouw via Cooperhaf is één van de belangrijke verwezenlijkingen van de laatste jaren ongetwijfeld de oprichting van de universiteit UFFS, de Universidade Federal da Fronteira Sul (2).

Het verlaagde de drempel tot hoger onderwijs voor de zonen en dochters uit de gezinslandbouw. De nieuwsoortige universiteit doorbreekt de Braziliaanse paradox dat studenten aan openbare universiteiten vooral een verleden op privé-scholen achter de rug hebben voor wat hun middelbaar onderwijs betreft.

Scholieren uit de openbare scholen maken weinig kans op de beperkte toegang tot de openbare universiteiten. Het gevolg is dat de rijken kunnen genieten van het gratis, openbaar universitair onderwijs, terwijl de armen er amper binnen kunnen.

Velen moeten een dubbel leven leiden: studeren en werken om hun studie te kunnen betalen. Aan de UFFS is het net omgekeerd: 98 procent van de studenten komt uit boeren- en arbeidersmilieus; meer dan 90 procent genoot zijn opleiding in een officiële middelbare school. 

Er zijn tekenen van hoop, maar er liggen nog bergen werk te wachten: de plattelandsvlucht houdt aan; vooral jongeren trekken naar de steden; opkomen voor de rechten van de geïntegreerden vraagt een bijzonder lange adem; de biodiversiteit neemt verder af en het gif afkomstig van het gebruik van pesticiden neemt almaar toe. Fetraf, ga er maar aan staan!

Luc Vankrunkelsven

Francisco Beltrão, 5 april 2011

(1) Encontro da Agricultura Familiar pretende reunir mais de 10 mil pessoas em Concórdia – SC

Federação dos Trabalhadores na Agricultura Familiar da Região Sul do Brasil: Paraná, Santa Catarina e Rio Grande do Sul

Cooperhaf: http://www.cooperhaf.org.br/site/#/noticias/entidades-da-agricultura-e-deputados-cobram-da-caixa-departamento-especifico-de-habitacao-r

(2) http://www.uffs.edu.br

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!