Nieuws, Samenleving, Cultuur, België, Stampmedia, Cannes, Regisseur, Gust Van den Berghe, Filmregie, RITS -

Gust Van den Berghe wou eigenlijk geen regisseur worden

"Wat ga ik studeren na het secundair onderwijs?", vragen veel jongeren zich af. Talrijke keuzemogelijkheden dienen zich aan. Gust Van den Berghe (25) koos voor regie en studeerde af aan de Brusselse filmschool RITS.

woensdag 27 april 2011 16:00
Spread the love

Daar maakte hij zijn eerste langspeelfilm ‘En waar de sterre bleef stille staan‘. Zijn nieuwe film ‘Blue bird‘ is geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs op het Filmfestival van Cannes.

“Eigenlijk wou ik geen regisseur worden. Ik wist niet goed wat te doen, dus ging maar film studeren”, zegt Gust Van den Berghe. “Maar eerlijk gezegd, vond ik de opleiding zinloos. Na zes maanden wou ik al stoppen. Toen ontdekte ik films die mij inspireerden. Daaruit is de liefde voor regie gegroeid.”

Niet altijd rozengeur en maneschijn

Van den Berghe houdt van zijn vak. “Als regisseur ben je bezig met tijd en leven. Het creëren van een verhaal, het scheppen van een wereld, dat maakt je enorm rijk.” De filmwereld is echter niet altijd rozengeur en maneschijn. “Het is heel moeilijk om een goed idee onmiddellijk te transformeren naar een werk. Maar dat maakt het ook interessant.”

Een regisseur werkt continu. “Ik heb altijd pen en papier op zak om aan mijn films te werken. Als een zanger voelt dat hij moet zingen, zingt hij. Dat geldt ook voor films maken. Je kunt dat niet tegenhouden.”

Uitdaging

De filmmaker vindt zijn jonge leeftijd geen nadeel. “Het is net de uitdaging om als jonge regisseur aan de slag te gaan met weinig middelen. Het dwingt je om de essentie eruit te halen. Ik kan me niet verstoppen achter peperdure shots, sterren of kleuren. Het enige dat ik in huis heb, is een goed verhaal. Dat kost geen geld.”

Capaciteiten

Geduld is een must voor een cineast. “Je moet constant met de acteurs communiceren, verder doe je ‘als enige’ niets op de set”, lacht Van den Berghe. “Hij roept wel voortdurend: ‘ja, nee, links, rechts, hoger, lager’ en stuurt alles. Hij is eigenlijk het zenuwcentrum en de ploeg zijn de handen, benen, buik en voeten. Ze bewegen voor de regisseur.”

Goede raad

Van den Berghe heeft een opvallende raad voor toekomstige regisseurs. “Luister vooral niet te veel naar wat ik zeg”, lacht hij. “Weet het gewoon nog net iets beter. Luister naar wat ze op school zeggen, maar niet te veel. Neem het mee, leg het aan de kant en doe je eigen ding. Dit is niet gemakkelijk, omdat allerlei mensen je beïnvloeden. Hou voet bij stuk en probeer gewoon te creëren.”

Gust Van den Berghe wil en kan niet in de toekomst kijken. “Ik heb geen masterplan. Ooit wil ik kinderen, dat is het enige dat op film primeert. Ik ben niet uit op erkenning, maar ik hoop dat ik films kan blijven maken. En zo niet, dan zal dat waarschijnlijk wel zijn reden hebben.”

© 2011 – StampMedia – Marieke Stulens en Cynthia Lecis

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!