Verkoop VT4 en VijfTV… met dank aan VRT
Nieuws, België, Woestijnvis -

Verkoop VT4 en VijfTV… met dank aan VRT

Het is zover. De oprichters van Woestijnvis - Wouter Vandenhaute en Erik Watté - kopen samen met Corelio en Sanoma de tv-zenders VT4 en VijfTV. Het medialandschap in Vlaanderen wordt dus flink hertekend... wat, merkwaardig genoeg, niet mogelijk zou geweest zijn zonder de hulp van de publieke omroep VRT.

woensdag 20 april 2011 16:00
Spread the love

Dat er bij Woestijnvis mensen met kwaliteiten rondlopen, niemand zal het betwisten. En al evenmin dat er bij Corelio en Sanoma geld te vinden is om een overname van VT4 en VijfTV mee te financieren. Dat doen ze nu, allemaal verenigd onder die éne paraplu De Vijver.

Veel minder belicht blijft de merkwaardige politiek van de publieke omroep. Niet voor het eerst kan een mediabedrijf zich eerst ontplooien binnen de VRT – met gebruik van heel wat belastinggeld – om zich vervolgens te ontpoppen tot een privé speler en concurrent van dezelfde publieke omroep die de opstart grotendeels financierde en mogelijk maakte.

Het gebeurde jaren geleden met Studio 100. En het gebeurde opnieuw met Woestijnvis. In januari al verscheen in DeWereldMorgen.be een artikel dat analyseerde hoe ‘VRT weer niet de slimste was’klik hier om het volledige artikel te lezen.

Wie de media in Vlaanderen en België wat van dichterbij bekijkt, merkt een merkwaardige collusie tussen private mediaconcerns en de overheid. Want die privéconcerns kunnen alleen maar werken op basis van heel veel overheidsgeld en overheidssubsidies, en zijn dus eigenlijk veel minder privé dan ze graag zien aangenomen.

We komen daar gauw meer uitgebreid op terug.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!