Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Kathedraal, Pieter-Jan Grandry -

Disco in kathedraal? Liever niet

ANTWERPEN - "Welk concept zou u uitwerken voor de ontbrekende toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal?" Dat was de niet-alledaagse vraag die de 25-jarige grafisch vormgever Pieter-Jan Grandry stelde voor zijn afstudeerproject. Waarom geen discotheek om de kerk vol te laten lopen?

woensdag 20 april 2011 16:45
Spread the love

Grandry heeft voor zijn afstudeerproject grafische vormgeving de ontwerpwedstrijd ‘Designing absence’ georganiseerd. De opdracht was duidelijk: ontwerp een tweede toren voor de kathedraal. Deelnemers over de hele wereld lieten hun verbeelding de vrije loop en daaruit volgden de meest waanzinnige ideeën, onder meer het discoplan.

Geen dance in de kerk

De toezichthouder van de souvenirshop in de kathedraal, Uli M. Alexander, ziet het idee van een dancing niet zitten. “Geen sprake van! Die ludieke hypothese is geen toekomstplan en zal het ook nooit worden.”

Op de vraag hoe hij meer jongeren dan wel naar de kerk wil lokken, reageert hij allesbehalve geïnteresseerd. “Geen idee, maar wat ik wel weet, is dat dance-muziek niets in een kerk te zoeken heeft.”

De jeugddienst van het district Antwerpen ziet er geen graten in. “We willen niet zozeer een dancing, maar waarom geen nieuwe ontmoetingsplaats voor jongeren?” Op de mening van de toezichthouder antwoordt hij scherp: “Tegenstanders van zo’n nieuw jongerentrefpunt hebben ongelijk. ’t stad is van iedereen: niet enkel van de op rust gestelde gepensioneerden, maar ook van de jeugd.”

Eenaprilgrap

De combinatie kerk en muziek is momenteel brandend actueel. Lady Gaga zingt over haar Judas en Radio Maria, de ‘eerste vrome zender van Vlaanderen’, is deze week in de ether gegaan.

De meest katholieke radioredactie van Vlaanderen en Nederland ziet de humor er niet van in. “Is dit een eenaprilgrap?” klonk het bij Stefaan Lecleir, programmadirecteur van Radio Maria Vlaanderen. “Eerst en vooral mogen de bedenkers de fundamenten van de kathedraal eens grondig controleren en dan praten we verder.”

Maar wat vinden de jongeren er zelf van? “Wij zien er het nut niet van in. Een tweede toren zou toch maar het uitzicht verpesten”, klinkt het bij een groepje tieners.

Ook de 22-jarige Eva Hulsmans ziet dit voorstel als pure nonsens. “De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is en blijft een beschermd monument.” Op de vraag of ze er zelf zouden feesten, reageert het groepje tieners opportunistisch. “Uiteraard. Wij zijn altijd in voor een goed feestje!”

© 2011 – StampMedia – Fernand Van Damme

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!