Antwerpen, Lokaal, Ademloos, Wim van hees, Antwerpen, Peter Mertens, Lokaal, Deurne, PvdA, Raf Jespers, Geneeskunde voor het Volk, Lawyers in Progress, Dirk Van Duppen, Erasmusziekenhuis, Renaat braem, Arenawijk, Arenaweide, De bres -

Geneeskunde voor het Volk in Deurne jarig

De groepspraktijk De Bres in Deurne bestaat 30 jaar, en heeft zaterdag die verjaardag gevierd. Decennialang bieden de artsen van Geneeskunde voor het Volk gratis gezondheidszorg aan mensen in de regio. De Bres profileert zich niet alleen als een multifunctioneel gezondheidscentrum, maar ook als centrum van actievoerders.

maandag 18 april 2011 15:22
Spread the love

Foto’s: arts Dirk Van Duppen, PVDA-militant George Delombaerde, Ademloos-actievoerder Wim Van Hees en advocaat Raf Jespers (fotografie: WALTERito).

Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van De Bres vierde Geneeskunde voor het Volk een week lang feest in Deurne. De feestweek werd afgesloten met een receptie.

DeWereldMorgen.be trok zaterdagavond naar deze receptie en sprak met de artsen, patiënten en sympathisanten.

Bezetting van Arenaweide

Hoe het begon. Eind jaren ’70 was Deurne nog een groeiende arbeidersgemeente met sociale strijd. Zeker in de Arenawijk. Architect Renaat Braem bouwde hier begin jaren ’60 een sociaal wooncomplex. Om de groene Arenaweide.

Arts Dirk Van Duppen: “In 1979 wilde men midden op deze weide 12 hoogbouwblokken neerzetten. Wij hebben daar wekenlang actie tegen gevoerd door de weide wekenlang te bezetten. Uiteindelijk werd onze actie met veel geweld stop gezet.”

“Echte communisten”

Twee jaar later startte men groepspraktijk De Bres van Geneeskunde voor het Volk. Deze artsen werken vanuit een communistische visie: de gezondheidszorg is gratis en de praktijk draagt haar steentje bij aan de sociale strijd.

Van Duppen: “Renaat Braem was duidelijk gecharmeerd door onze visie. Toen mijn vrouw hem later tegenkwam, zei hij: “Goed dat er nog echte communisten zijn. Hier heb je 1000 frank. Voor jullie praktijk.”

200 vrijwilligers

Wat je niet direct aan de praktijk ziet, is dat dit het werk is van wel minstens 200 vrijwilligers. PVDA-militant George Delombaerde vertelt: “In het begin was hier een oude bakkerij en een hoedenwinkel. Wij hebben er vijf jaar over gedaan om die tot een praktijk te verbouwen.”

“Het was een mooie tijd. Met Polen en Cubanen waren wij vrijwillig aan het verbouwen. Onder ons waren niet alleen gewone arbeiders, maar ook advocaten en dokters. En de poetsvrouw kookte voor ons. Nog steeds ben ik patiënt bij de artsen van deze praktijk.”

Sociale acties

Naast het medische werk hebben de artsen van Geneeskunde voor het Volk ook een hele reeks sociale acties op hun palmares staan. Actievoerder Wim van Hees: “Samen met Geneeskunde voor het Volk voert Ademloos actie tegen het BAM-tracé. Ons avontuur is nog lang niet voorbij.”

Onlangs voerde deze praktijk samen met de PVDA actie tegen de ontmanteling van het ziekenhuis ZNA Sint-Erasmus in Borgerhout. Dokter Erik Fierens: “Dankzij de inspanningen van Dirk Van Duppen en anderen kunnen wij toch open blijven.”

Kiwi-model

De Bres wordt in de regio ook geprezen voor de geleverde medische inspanningen. Arts Dirk Van Duppen introduceerde het zogenaamde ‘kiwi-model’: de beste geneesmiddelen inkopen aan de laagste prijs.

Daarnaast is De Bres een universitaire opleidingspraktijk voor doktors in opleiding.

Politiek engagement

In 2006 werd Dirk Van Duppen districtsraadslid voor de PVDA in Deurne. Van Duppen: “In de districtsraad probeer ik de stemmen van mijn patiënten door te laten dringen.”

“Iemand van het Vlaams Belang wijst mij iedere week terecht: “Uw vragen overstijgen de bevoegdheid van het district.” We hebben dan ook de ambitie om twee gemeenteraadsleden in 2012 af te leveren!”

VOKA-personage

Advocaat Raf Jespers van Lawyers in Progress sprak tot slot alle sympathisanten moed in: “Op 300 meter hier vandaan woont het vleesgeworden VOKA-personage…”

“Zijn politiek is een gevaarlijke nationalistische stroming. Een stroming tegen werkende mensen. Hier moeten wij tegen opboksen. Ik wil iedereen hier dan ook zeggen: voorwaarts en niet vergeten!”

take down
the paywall
steun ons nu!