Amerikaanse ontwikkelingshulp blijft gespaard
Nieuws, Wereld -

Amerikaanse ontwikkelingshulp blijft gespaard

WASHINGTON — Ontwikkelingsorganisaties slaken een zucht van verlichting nu blijkt dat de Amerikaanse besparingsoperatie het budget voor ontwikkelingshulp minder erg heeft aangetast dan gevreesd.

vrijdag 15 april 2011 14:12
Spread the love

Deze week werden met mondjesmaat de details bekend van de begroting die vorige week vrijdag het licht zag na een strijd op leven en dood tussen het Witte Huis en de Republikeinen. Ondanks stevige besparingen blijft 48,3 miljard dollar (33,4 miljard euro) beschikbaar voor internationale hulp.

Dat is 8,4 miljard dollar (5,8 miljard euro) minder dan de 56 miljard dollar (38,7 miljard euro) die Obama oorspronkelijk had gevraagd, en het is ook minder dan vorig jaar gebudgetteerd was.

“De ergste van de harde en nefaste besparingen die oorspronkelijk waren voorgesteld, zijn vermeden”, zegt Samuel Worthington van InterAction, een coalitie van 180 humanitaire organisaties. “Tegelijk moeten we er ons bewust van zijn dat de Amerikaanse belangen en waarden ons dwingen om beter te doen. De politieke strijd en de Amerikaanse economische en strategische belangen nopen ons om ons meer te engageren, niet minder.”

Verenigde Naties

Sommige inspanningen, zoals die op het vlak van kindersterfte, gezinsplanning, hiv/aids en tuberculose gaan er zelfs licht op vooruit, evenals noodhulp bij internationale rampen. Het budget voor landbouw, voedselveiligheid, waterzuivering en biodiversiteit blijft nagenoeg gelijk, maar de middelen voor migratie en vluchtelingen worden met zo’n tiende verkleind. Ook voedselprogramma’s gaan erop achteruit.

Verschillende internationale organisaties zullen de Amerikaanse besparingen aan den lijve ondervinden. De Verenigde Naties krijgen 377 miljoen dollar (260 miljoen euro) of 23 procent minder middelen dan vorig jaar. Ook het Afrikaanse Ontwikkelingsfonds moet het met bijna een derde minder middelen stellen en Global Environment Facility zelfs met de helft minder middelen uit de VS.

 

take down
the paywall
steun ons nu!