Nieuws, Politiek, Verkiezingen, Peru, Presidentsverkiezingen, Keiko Fujimori, Alberto Fujimori, Lichtend Pad, Lima, Ollanta Moisés Humala Tasso, Maoïstische guerrillagroepering -

Peru: de dochter van de dief

Lima is in de ban van de presidentsstrijd. Zondag gingen de Peruanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De linkse kandidaat Ollanta Moisés Humala Tasso bereikte samen met zijn rechtse tegenpool Keiko Fujimori, de dochter van de gehate ex-president, de tweede ronde.

donderdag 14 april 2011 11:45
Spread the love

“Moordenaar, corrupte dief en landverrader”. Het zijn slechts een paar van de benamingen voor Alberto Fujimori op het anti-Fujimori-festival dat vorige week dinsdag plaatsvond in het centrum van de hoofdstad Lima.

Dochter van de dief wil beleid voortzetten

Alberto Fujimori zit weliswaar in de gevangenis vanwege misdaden tegen de menselijkheid, zijn dochter Keiko is in de race voor het presidentschap. En zoals zij het zelf zei in een televisiedebat: “Mijn vader was de beste president die dit land ooit heeft gehad en als ik de verkiezingen win, zal ik zijn beleid voortzetten.”

Op 5 juni is de eindstrijd en moeten de Peruanen opnieuw naar het stemlokaal. Niet stemmen is geen optie, tenzij iemand bereid is de boete van zeventig soles (17,50 euro) te betalen.

Lima is dus voorlopig in de ban van verkiezingen. De hele stad is behangen met posters en overal worden flyers in handen gedrukt. Een vrouw in een berenpak danst in het rond op muziek die in eerste instantie niets met verkiezingen te maken lijkt te hebben, maar later het campagnelied van een van de kandidaten blijkt te zijn.

Maoïstische guerrillagroepering

Op het anti-Fujimori-festival staan mensen in de rij om foto’s uit de tijd van het Lichtende Pad te bekijken. Opgestapelde lijken, kindsoldaten met communistische vlaggen en verminkte vrouwen. De gruwelijke wonden die deze maoïstische guerrillagroepering in de jaren tachtig en negentig heeft gereten in de Peruaanse samenleving, zijn hier in zo’n twintig foto’s effectief samengevat.

Fujimori was de president die de strijd aanbond met deze guerrillabeweging. Met harde hand probeerde hij hen van de kaart te vegen, en wist op die manier hun invloed te minimaliseren. Maar zijn harde hand raakte ook vele anderen.

Een speciaal opgeleide elitetroep heeft jarenlang alle linkse protestgeluiden effectief de mond gesnoerd. In totaal zouden bijna 70.000 mensen de dood hebben gevonden, waarvan 31.000 voor rekening van Lichtende Pad zouden komen. Niet voor niks zit Fujimori vast vanwege zijn verantwoordelijkheid voor moordpartijen en ernstige mensenrechtenschendingen.

Miljoenen dollars gestolen

Daarnaast staat zijn presidentsperiode bekend als de meest corrupte ooit. Miljoenen dollars heeft hij gestolen. Zijn dochter Keiko wordt op posters en flyers dan ook ‘de dochter van de dief’ genoemd.

“Dat deze vrouw het lef heeft zich kandidaat te stellen, is ongekend”, roept een donkere jongen met lang haar en piercings in het gezicht door een megafoon. Gejoel stijgt op uit het voornamelijk jonge en alternatieve publiek.

Freestyle rappers laten ondertussen hun gevatte teksten over de gehate ex-president en zijn dochter over beukende beats rollen. De vele stands van verschillende sociale bewegingen zijn druk bezocht.

Dag van schaamte

Yuri Gutiérrez, van het collectief ‘Geen Keiko’, dat een van de standjes op het festival bevolkt, vindt dat 5 april een dag van schaamte zou moeten zijn voor Peruanen. Het is vandaag immers precies negentien jaar geleden dat Fujimori een staatsgreep pleegde en de dictatuur begon.

“Vandaag moeten we deze zwarte dag herdenken. Bovendien moeten we de jeugd helpen inzien dat, tenzij we terugwillen naar een dictatuur, Keiko met stip de slechtste kandidaat is.”

take down
the paywall
steun ons nu!