Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Genk, Gezondheidszorg, Wereldsolidariteit, Genk -

Genk komt op voor wereldwijde gezondheidszorg

GENK - Op 7 april startte de campagne ‘Kom op voor gezondheid wereldwijd’. De NGO Wereldsolidariteit wil met deze campagne beleidsmakers onder druk zetten om een degelijk gezondheidsbeleid uit te werken. De Genkse actie vond plaats in Ziekenhuis Oost-Limburg.

woensdag 13 april 2011 18:40
Spread the love

Wereldsolidariteit is de derdewereldorganisatie van de christelijke arbeidersbeweging ACW, die strijdt voor menswaardigheid. Wereldwijd hebben 2,5 miljard mensen geen toegang tot basisgezondheidszorg. In ontwikkelingslanden sterven elke dag 30.000 kinderen aan gemakkelijk geneesbare ziektes, zoals diarree, malaria en mazelen.

Dit probleem is te wijten aan onbetaalbare medicijnen, de afwezigheid van gezondheidscentra in de wijde omgeving of het gebrekkige belang dat de regering hecht aan gezondheidzorg. Wereldsolidariteit ondersteunt organisaties in ontwikkelingslanden die gezondheidszorg toegankelijk maken willen voor iedereen.

Bed-In

Samen met CM, Kazou, OKRA en Ziekenzorg CM startte Wereldsolidariteit in zeven Vlaamse ziekenhuizen een tweejarige campagne, op Wereldgezondheidsdag.

Ziekenhuis Oost-Limburg organiseerde een bed-In, naar het voorbeeld van de protestactie van Yoko Ono en John Lennon. Ze plaatsten een ziekenhuisbed in de inkomhal. Dit verwijst naar het tekort aan medische zorg in ontwikkelingslanden. Gent, Geel, Antwerpen, Oostende en Leuven gebruikten hetzelfde concept.

Campagne doortrekken

“We willen dat mensen in ontwikkelingslanden het heft in eigen handen nemen door ziekenfondsen uit te bouwen”, legt Jeroen Dries uit, coördinator van de Genkse Wereldsolidariteitsactie.

De campagne zet beleidsmakers onder druk om een goed gezondheidsbeleid uit te bouwen. “Ook onze overheid moet meer doen dan enkel geneesmiddelen opsturen naar ontwikkelingslanden.”

Het wereldmuziekfestival Mano Mundo in Boom op 7 en 8 mei staat dit jaar stil bij de problematiek, met muziek, dans en animatie. Van 4 tot 11 mei getuigen vertegenwoordigers uit Bangladesh, de Filipijnen, Indonesië, Benin en Guinee-Conakry in Vlaanderen over de schrijnende situatie in hun landen.

Individuele ondersteuning

Iedereen kan individueel de actie steunen door de petitie voor wereldwijde gezondheidszorg in de ziekenhuizen of online te tekenen. Aan het einde van deze campagne brengt Wereldsolidariteit de petitie naar de Belgische eerste minister en de minister van Ontwikkelingssamenwerking.

© 2011 – StampMedia/Xios – Goele Theunis

take down
the paywall
steun ons nu!