“De Commissie stelt voor om op het niveau van de Unie technische standaarden uit te werken die ervoor zorgen dat de verschillende systemen kunnen samenwerken”, zegt commissaris voor Energie Günther Oettinger. “Een eerste set standaarden moet klaar zijn tegen einde 2012.”
Slimme netwerken gebruiken digitale technologie om communicatie mogelijk te maken tussen elektriciteitsaanbieders en de apparaten van consumenten. Daardoor kan energie efficiënter gebruikt worden, waar en wanneer ze het meeste nodig is en tegen de goedkoopste tarieven.
Europa schat dat zo’n slim netwerk het gebruik van huishoudelijke energie met 10 procent per jaar kan doen verminderen, waardoor gezinnen makkelijk 60 euro per jaar kunnen uitsparen en de uitstoot van broeikasgassen vermindert.
Nachtwerk
Mede door de introductie van slimme meters kunnen huishoudens hun apparatuur zo instellen dat ze energie consumeren op het ideale moment. Zo kunnen wasmachines en droogkasten zichzelf uitschakelen op momenten dat er een piek is in de vraag, en ‘s nachts hun werk doen als er veel en goedkope energie beschikbaar is.
Tegen 3 september 2012 moeten alle lidstaten een actieplan opstellen voor de overschakeling op dergelijke slimme meters. Momenteel beschikt amper 10 procent van de Europese gezinnen over een slimme meter. De Commissie moet dan ook een tandje bijsteken om de doelstelling van 80 procent tegen 2020 te halen.
Waarnemers wijzen er op dat de nieuwe beleidsnota van de Europese Commissie strenger van toon is dan voorgaande energierichtlijnen. Ze zien er een teken in dat het de Commissie menens is met de ontwikkeling van een slim stroomnet.