De verdreven Egyptische president Hosni Moebarak in Tripoli op bezoek bij de Libische leider Muammar Khaddafi (foto: Al Jazeera)
Nieuws, Afrika, Politiek, Corruptie, Egypte, Arabische Revoluties, Hosni Moebarak, Machtsmisbruik -

Egypte: Moebarak en zonen aangehouden

Dinsdag 12 april werden ex-dictator Moebarak en zijn twee zonen aangehouden voor een periode van vijftien dagen. Dit in het kader van onderzoeken naar corruptie en het gebruik van geweld tegen demonstranten tijdens de opstand in Egypte. Zijn zonen werden overgebracht naar de Mazraa Tora-gevangenis. Moebarak zelf werd met hartproblemen gehospitaliseerd.

woensdag 13 april 2011 18:55
Spread the love

De Jordaanse, onafhankelijke mediagroep Al-Bawaba maakte woensdag 13 april melding van een verklaring op de Facebookpagina van de Egyptische procureur-generaal. In de verklaring, die ‘s ochtends verschenen was, was te lezen dat Moebarak en zijn twee zonen voor vijftien dagen waren aangehouden.

De aanhouding gebeurde in het kader van onderzoeken naar “misbruik van het presidentiële ambt voor persoonlijk gewin en het vuren op demonstranten tijdens de Egyptische opstand”.

De Hoge Raad van de Strijdkrachten, die momenteel het bewind voert in het land, bevestigde dinsdag op zijn Facebookpagina dat het juridisch onderzoek tegen Moebarak en zijn familie die dag van start zou gaan.

Verrast door bewijsmateriaal

Zondag 10 april werd voormalig premier Ahmed Nazif eveneens voor vijftien dagen aangehouden in het kader van deze onderzoeken.

Volgens bronnen van Al-Bawaba leek Moebarak verrast te zijn door het bestaan van bewijsmateriaal uit de VS en Europa over de grote eigendommen en activa in het bezit van zijn familie.

Moebaraks zonen, Gamal en Alaa, zijn ondertussen opgesloten in de Mazraa Tora-gevangenis. Hijzelf werd dinsdag gehospitaliseerd met hartproblemen.

De beslissing voor het onderzoek kwam er na een toespraak tot het Egyptische volk van Moebarak, zaterdag 9 april op de Saoedische satellietzender Al-Arabiya.

Moebarak sprak de natie toe naar aanleiding van een massademonstratie daags voordien op het Tahrirplein. De demonstranten eisten er een onderzoek naar de corruptie gepleegd door Moebarak en zijn handlangers onder zijn bewind.

Extreem geweld op Tahrirplein

De demonstratie mondde uit in extreem geweld op en het gebruik van scherpe munitie tegen de demonstranten door het leger, zaterdag vroeg in de ochtend. Hierbij vielen verscheidene doden en gewonden.

In zijn toespraak ontkende Moebarak de beschuldigingen aan zijn adres en aan dat van zijn familie. Beschuldigingen inzake de diefstal van miljarden dollars uit de schatkist, inzake het bezit van eigendommen en rekeningen in het buitenland, inzake machtsmisbruik en het vergaren van illegale woekerwinsten.

Hij liet daarbij niet na te dreigen met juridische stappen wegens ‘laster’ tegen iedereen die het tegendeel beweerde.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!