Maikel Nabil Sanad
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Mensenrechten, Egypte, Vrijheid van meningsuiting, Human rights watch, Bloggers, Caïro, Arabische Revoluties, Maikel Nabil Sanad, Hoge Raad van de Strijdkrachten, Militaire rechtbank -

Egypte: blogger krijgt drie jaar cel voor kritiek op leger

In wat een nederlaag voor de vrijheid van meningsuiting in post-Moebarak Egypte is, werd de zesentwintigjarige blogger Maikel Nabil Sanad zondag 10 april door een militaire rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor 'het beledigen' van de strijdkrachten.

dinsdag 12 april 2011 17:15
Spread the love

Sinds het vertrek van Hosni Moebarak op 11 februari staat Egypte onder het bewind van de Hoge Raad van de Strijdkrachten die hard optreedt tegen al wie hen bekritiseert.

Maikel Nabil Sanad is de eerste blogger die effectief veroordeeld werd sinds de val van Moebarak.

Volgens de The New York Times bevatten de aanklachten tegen Nabil “belediging van het militaire establishment”, “verspreiding van valse informatie over de krijgsmachten” en ook “verspreiding van eerder gepubliceerde informatie door mensenrechtenorganisaties als Amnesty International over het aanwenden van militair geweld tegen demonstranten, de foltering van gevangenen vastgehouden in het Egyptisch Museum en de gedwongen maagdelijkheidstesten bij gearresteerde vrouwelijke demonstranten.”

Het belangrijkste bewijsmateriaal tegen Nabil bestond uit een cd met drieënzeventig screenshots van zijn blogposts en zijn persoonlijke Facebookpagina, volgens Human Rights Watch.

Ergste aanval op vrijheid van meningsuiting sinds val Moebarak

Joe Stork, vicedirecteur van Human Rights Watch voor het Midden-Oosten verklaarde: “De gevangenisstraf van drie jaar voor Maikel Nabil is de ergste aanval op de vrijheid van meningsuiting in Egypte sinds het Moebarak-regime de eerste blogger veroordeelde tot vier jaar gevangenisstraf in 2007. De straf is niet enkel zwaar, maar werd opgelegd door een militair tribunaal na een oneerlijk proces.”

Nabil, die gearresteerd werd op 28 maart bij hem thuis in Caïro, werd door de militaire aanklager beschuldigd van “belediging van het militaire establishment” en van “het verspreiden van valse informatie”.

De militaire rechter had op 6 april aangekondigd dat er een uitspraak zou volgen op 10 april nadat de verdediging haar pleidooien had beëindigd. Op 10 april werden de advocaten van Nadil echter op de hoogte gebracht dat er die dag geen zitting zou plaatsvinden en dat uitspraak zou volgen op 12 april.

Adel Ramadan, van het Egyptisch Initiatief voor Persoonlijke Rechten, één van Nabils advocaten, meldde Human Rights Watch dat toen de advocaten voor de verdediging de ochtend van maandag 11 april in het gerechtsgebouw waren, ze op de rol zagen dat de rechter Nabil daags voordien reeds had veroordeeld. 

Volledig in strijd met het wetboek van militair strafrecht werden de advocaten van de verdediging zo verhinderd aanwezig te zijn bij de uitspraak.

“Het is ongeloofelijk om in het veronderstelde, nieuwe Egyptische tijdperk qua rechten te zien dat de militaire overheid iemand vervolgt in een militaire rechtbank voor het schrijven over de krijgsmacht”, verklaarde Sarah Leah Whitson, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Human Rights Watch.

“Er is niets veranderd”

Op zijn blog had Nabil onder andere geschreven dat er weinig veranderd was sinds Moebarak niet meer aan de macht was. “De revolutie is er tot nu toe in geslaagd zich te ontdoen van de dictator, maar de dictatuur is nog steeds aanwezig”, schreef hij.

En ook, “hoewel het leger meer dan eens pretendeerde aan de kant van de revolutie te staan, gaat het gevangenzetten en martelen van activisten op exact dezelfde manier voort als het gebeurde voor de revolutie, alsof er niets is veranderd.”

Sympathisanten van Nabil hebben de Facebookpagina ‘Free Maikel Nabil Sanad’ opgericht.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!