Het 'Ganzenrijden' is een eeuwenoude traditie die in Vlaanderen vooral in de polderdorpen ten noorden van Antwerpen beoefend wordt. De bedoeling is om, gezeten op een paard, een gans die aan een galg opgehangen is de kop af te trekken.

Het gebruik stamt waarschijnlijk van het 'inrijden' van de werkpaarden na de lange winter, en werd zo een vermaak dat steeds in het voorjaar rond carnaval gehouden werd.

Het 'keizerrijden' is nog niet zo oud. De veldwachter van het vroegere dorp Wilmarsdonk (dat verdween voor de uitbreiding van de Antwerpse haven) kwam op dat idee na de oorlog, toen er jarenlang niet gereden werd.

Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Zandvliet, Keizerrijden, Ganzenrijden -

De Keizer is van Lillo

dinsdag 12 april 2011 10:25
Spread the love

ANTWERPEN – Zondag 10 april werd in Zandvliet (Antwerpen) onder massale belangstelling het keizerrijden gereden. Daarbij nemen alle koningen van het ganzenrijden het tegen elkaar op.

Er heerste de hele dag een uitgesproken feeststemming met een ontvangst op het gemeentehuis en een optocht van de verenigingen uit de andere polderdorpen. Pascal Van Meir van ‘De Ware Gans’ uit Lillo won de wedstrijd.

take down
the paywall
steun ons nu!