Vzw Special Olympics Belgium ontstond in 1979. Deze beweging biedt personen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om te trainen en deel te nemen aan aangepaste sportactiviteiten volgens hun bekwaamheidsniveau.
De voetbalploeg ‘De Borggraaf-Hasselt’ en de netbalploeg ‘3 Linden’ zijn samengesteld uit bewoners van Tehuizen Voor Nazorg (Tevona). Deze erkende vzw staat in voor volwassenen met een verstandelijke handicap in Hasselt, Genk, Riemst en Tongeren.
Meer sport en training
“In onze voetbalploeg spelen tien leden uit Hasselt en Genk. We stelden speciaal voor de Spelen ook een netbalploeg samen. Deze spelers komen uit Riemst, Hasselt en Genk”, zegt Bernard Deckers, een van de sportverantwoordelijke van Tevona.
Hun voetbalploeg traint en speelt wekelijks. “We gaan de komende weken wel meer sporten voor de Special Olympics”, aldus Deckers. De quota van de vzw Special Olympics Belgium vereist dat atleten minimum 75 uren trainen.
Groeiende interesse
Alle intellectueel beperkte deelnemers doen mee uit vrije wil. Ook familie van de inwoners mag deelnemen, maar iedereen moet wel een band hebben met Tevona. Tevona nam de eerste keer deel aan de Special Olympics in 2001 in Namen. “Toen hadden we acht leden, maar ondertussen is de interesse gegroeid”, aldus Deckers.
Door de groeiende belangstelling staat de Special Olympics Belgium slechts een bepaald aantal atleten per discipline toe. “Wij selecteren niet de beste spelers van onze ploegen, maar wel diegenen die de meeste inzet tonen”, zegt Bernard Deckers, een van de sportverantwoordelijken van Tevona. Hun deelnemers zijn tussen 22 en 65 jaar oud.
Uitzonderlijke ervaring
Hoewel de Nationale Spelen dit jaar in Limburg plaatsvinden, logeren de deelnemers van Tevona samen met de andere ploegen in Overpelt. “Het hele jaar werken we aan socialisering, omdat intellectueel beperkte personen hierdoor openbloeien. De Spelen zijn een extra sociale stimulans”, haalt Deckers aan.
Sommige intellectueel beperkte spelers klappen na de Spelen dicht. “Zij begrijpen niet dat ze ondanks de harde trainingen verliezen”, legt Deckers uit. Toch zijn de Special Olympics eerder een positieve ervaring, want iedere atleet krijgt een deelnemingsmedaille voor moed en sportiviteit.
Limburgse ceremonie
De sportmanifestatie start op 1 juni in Hasselt met een Torch Run, een loopparcours met een brandende toorts. Daarna openen een atleet van de Genkse Federale politie en een Special Olympics-atleet samen de spelen door de vlam van de hoop aan te steken.
Op 4 juni eindigen de Spelen in Genk met een optreden van Regi. De vlam wordt dan opnieuw gedoofd. Tussen de sportproeven biedt het Healthy Athletes Programma geïnteresseerde atleten gezondheidsadvies en screenings aan, zoals oog- en voettesten.
© 2011 – StampMedia/Xios – Goele Theunis