Economie smeedt voormalig Joegoslavië weer aan elkaar
Verslag, Nieuws, Europa, Joegoslavië -

Economie smeedt voormalig Joegoslavië weer aan elkaar

Servië, Kroatië en Slovenië gaan samenwerken om meer orders in de wacht te slepen in Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Volgens goed geïnformeerde kringen vormen de lucratieve bouwcontracten voor de Olympische Winterspelen van 2014 in het Russische Sochi één van de eerste doelen waarop gezamenlijk wordt gemikt.

zondag 10 april 2011 11:11
Spread the love

Amper twee decennia na het begin van de bloedige opdeling van Joegoslavië lijken de economische belangen van de voormalige vijanden nu definitief zwaarder door te wegen dan de verbittering over de recente burgeroorlogen – al is die vooral in Kroatië nog heel sterk.

Eerder deze maand kwamen de Servische president Boris Tadic, de Kroatische premier Jadranka Kosor en zijn Sloveense ambtsgenoot Borut Pahor samen in Smederevo, een voormalige koninklijke residentie niet ver van Belgrado. Ze ondertekenden een overeenkomst waarin de economische sectoren werden opgelijst waar hun ondernemingen in derde landen samen joint ventures zouden kunnen aangaan.

Wedergeboorte

De kranten hadden het prompt over de “wedergeboorte van het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen”, de eerste naam van de veelvolkerenstaat die in 1929 werd omgedoopt tot Joegoslavië. “Politiek gezien is het koninkrijk al lang dood”, zegt analist Misa Brkic. “Maar economisch kan het in een moderne vorm weer tot leven gewekt worden, ten bate van iedereen.”

Naast defensie en de bouwnijverheid is er in de afspraak tussen de drie landen onder meer sprake van transport en communicatie, de houtsector en de voedselverwerkende nijverheid. De volgende stap is de lancering van gezamenlijke kantoren in het buitenland die de drie landen kunnen vertegenwoordigen, en het uitwerken van gemeenschappelijke buitenlandse projecten.

De geplande gezamenlijke initiatieven in Rusland bieden een goed voorbeeld. Servië heeft al jaren een speciale economische overeenkomst met Rusland die de andere twee landen niet hebben. Slovenië en Kroatië kunnen via Servië veel makkelijker op de Russische markt actief worden, terwijl de Servische bedrijven samen met ondernemingen uit de twee buurlanden veel sterker staan. Slovenië, een EU-lidstaat, kan dan weer de andere landen helpen toegang te verwerven tot de Europese markt.

Samen sterker

“De drie economieën hebben op zich niet genoeg concurrentiekracht om het goed te doen op de internationale markt”, zegt Ivan Jaksic van de Servische Kamer van Koophandel. “Maar onze economieën zijn complementair gebleven, en dus moeten we het potentieel dat we samen hebben, ten volle benutten.” Servië telt 7,5 miljoen inwoners, Kroatië 4,5 miljoen en Slovenië minder dan 2 miljoen.

De Kroatische premier Kosor maakt zich al sterk voor gemeenschappelijke defensie- en infrastructuurprojecten in Libië en het Midden-Oosten –  als de situatie daar weer gestabiliseerd is. De Servische president Tadic gaat in dat verband deze maand al naar Koeweit. Zijn Defensieminister Dragan Sutanovac zegt dat er tijdens dat bezoek gepraat zal worden over de modernisering van 149 tanks die in het voormalige Joegoslavië werden gemaakt. Bedrijven uit Slovenië en Kroatië zullen meewerken aan die projecten, en misschien ook ondernemers uit Bosnië.

take down
the paywall
steun ons nu!