Antwerpen, Jongeren, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Antwerpen europese jongerenhoofdstad, Aeyc, Bouwspeelplein, De Werf, Vzw Kauwenberg, Vzw Koraal -

De Werf brengt groen naar Borgerhout

ANTWERPEN - Op 6 maart opende vzw Koraal De Werf een bouwspeelplein voor jongeren. De open plek achter het Centraal Station biedt tijdens Antwerpen Jongerenhoofdstad ontspanning. Antwerpen geeft hiermee de stadsjeugd een beetje natuur en bouwplezier in het hart van de stad.

vrijdag 8 april 2011 15:55
Spread the love

Bouwspeelpleinen

De jeugddienst van de stad Antwerpen werkte samen met vzw Koraal en vzw Kauwenberg aan dit project. Vzw Koraal is een overkoepelende organisatie van verschillende speelpleinwerkingen in Antwerpen.

Volgens Saren Hendrix van Koraal vult De Werf een leemte in Antwerpen: “Er zijn niet zoveel bouwspeelpleinen. Op De Werf komen de jongeren in aanraking met de natuur en kunnen ze zelf aan de slag met bouwmateriaal.”

Op het braakliggend terrein achter het Kievitplein staat een moestuin en een kinderboerderij, waar de kinderen groente kunnen oogsten en met konijnen en kippen kunnen spelen. Enkele enthousiastelingen waren al druk in de weer met het bouwen van een verblijfplaats annex podium voor de beestjes.

De moestuin is een initiatief van de vzw Kauwenberg, een organisatie voor kansarme kinderen. “Kauwenberg organiseert uitstapjes voor kinderen naar de natuur, omdat zij dat niet echt kennen in de stad”, vertelt districtsschepen Tatjana Scheck. “Op het einde van het jaar willen we er heerlijke soep van maken.”

Graffiti-teasing

Naast vertier voor de jongsten wil De Werf ook de oudere jeugd lokken. Meer dan een lege caravan, drie gigantische muren en graffiti bleek niet nodig te zijn.

Yvan Turdois van Aerosol Kids beoefent al veertien jaar het nobele beroep van graffiti-artiest. Hij wendde zijn talenten aan om de jongeren de kunsten van het verfspuiten te leren. “JCC Branderij heb ik onder handen genomen en nu ga ik samen met de jongeren De Werf een nieuw kleurtje geven”, zegt hij. “Hopelijk mogen we van ’ t stad de drie grote muren versieren”, lacht hij.

Een dj zorgde voor een muzikale noot tijdens de activiteiten. Usher’s stem begeleidde de hip-hopworkshop waar een jongedame nieuwsgierige koters de basics van hip-hop aanleerde. Op de achtergrond bouwde Michaël Van Berckx van Koraal samen met de kinderen vlijtig een fort van bierbakken.

Voor Saren komen de activiteiten op de tweede plaats en is het vooral belangrijk dat de jongeren zich amuseren: “We zijn elke dag open na de schooluren en staan klaar voor iedereen die hier wil komen spelen. Tijdens de schoolvakanties zijn er wel activiteiten voorzien”, voegt ze toe.

Tijdelijk

Enkele buurtbewoners reageerden alvast enthousiast. Voor Sien Collen en Dianne De Mulder is De Werf een leuke afwisseling met Park Spoor Noord: “Park Spoor Noord mag wel groot zijn, maar buiten de speeltuin is het niet echt aantrekkelijk voor onze kinderen. We gaan hier regelmatig tijdens de zomervakantie komen.”

De Werf zal tot september blijven bestaan. Wat er daarna gebeurt is minder belangrijk volgens jeugdschepen Leen Verbist. “Het is erg moeilijk om vaste plaatsen te krijgen, dus we moeten er nu gebruik van maken. Dat is het grote verschil tussen volwassenen en jongeren: jeugdactiviteiten zijn verplaatsbaar”, besluit ze.

© 2011 – StampMedia – Vincent Buyssens

take down
the paywall
steun ons nu!