Arme landen willen CO2-uitstoot vrijwillig inperken

Indonesië wil zijn broeikasemissies binnen negen jaar terugbrengen met 26 procent, en als het Westen financieel wil bijdragen zelfs met 41 procent. Bijna vijftig andere ontwikkelingslanden willen eveneens vrijwillig hun emissies reduceren. De Malediven willen in 2020 klimaatneutraal zijn.

vrijdag 8 april 2011 13:02
Spread the love

Indonesië bevestigde het nieuws op de klimaatconferentie in Bangkok, waar op dit moment de topconferentie van november in het Zuid-Afrikaanse Durban wordt voorbereid. Het is een grote beleidswijziging van een land dat tot de vijf grootste vervuilers op aarde behoort. Tot nog toe wilde Indonesië zich alleen  richten op het tegengaan van ontbossing.

Volgens Shalimar Vitan van Oxfam is het Indonesische nieuws een belangrijk signaal. “Het laat zien dat Indonesië een deel van de last op zich wil nemen, volgens het principe van gezamenlijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheid.”

Klimaatneutraal

Meer ontwikkelingslanden zijn zo ambitieus, onthullen deskundigen van Climate Analytics, een Duitse denktank die de verschillende beloftes voor uitstootbeperking bijhoudt op de website climateactiontracker.org. Vooral de Malediven, Bhutan, Papua Nieuw Guinea en Costa Rica zijn voorbeelden van hoe het moet. De Malediven, een eilandengroep in de Indische Oceaan, willen in 2020 klimaatneutraal worden, ongeacht of er financiële hulp voor beschikbaar komt.

In Bangkok staan de ontwikkelingslanden met China tegenover de geïndustrialiseerde wereld. “We moeten ze horen zeggen dat ze zich gaan houden aan de tweede periode van het Kyotoprotocol”, zei een zichtbaar gefrustreerde Colombiaanse onderhandelaar in een discussie deze week. Het protocol loopt in 2012 af, maar over het vervolg hangt nog een wolk van onzekerheid. “Ontwikkelingslanden doen meer om de uitstoot te verminderen, zonder wettelijke verplichtingen, dan de geïndustrialiseerde landen.”

“Een politiek commitment aan de tweede fase [van Kyoto] is heel belangrijk”, zegt Rajani Ranjan Rashmi, een Indiase onderhandelaar. “Het is de opstap om verder te gaan. Er zijn grotere ambities nodig.”

Rijke landen zijn op dit moment bereid om hun uitstoot in 2020 met 10 tot 15 procent te verminderen ten opzichte van 1990, veel minder dan de 25 tot 40 procent die nodig is volgens de wetenschappers van het IPCC, het klimaatbureau van de VN.

take down
the paywall
steun ons nu!