Verslag, Nieuws, België -

‘s Werelds grootste Hendrik koopt Basta van Neveneffecten

Er komt mogelijk een Amerikaanse remake van Basta, het programma van Neveneffecten. De tv-zender Fox van mediamagnaat Rupert Murdoch nam een optie op het programma. Dat is om meer dan één reden merkwaardig.

donderdag 7 april 2011 16:26
Spread the love

In de kranten wordt er nogal een boeltje van gemaakt als het gaat over Fox. Zo schrijft De Standaard: “Daarbij komt dat Fox bekendstaat als een rechtse zender, met onder meer een beruchte nieuwsdienst en dito columnisten die zeer gekleurde berichtgeving brengen en op voet van oorlog leven met de in hun ogen te linkse en halfzachte president Obama.”

De Standaard verwart hier Fox Broadcasting Company met Fox News Channel. Die laatste is inderdaad de conservatieve nieuwszender met de uiterst rechtse schreeuwlelijks als Glenn Beck en Bill O’Reilly.

Fox Broadcasting Company daarentegen is de tv-zender die in het verleden series als Married… with children en 24 heeft uitgezonden. Fox zendt ook al meer dan 20 jaar The Simpsons uit.

Basta zou dus op Fox terechtkomen en niet op Fox News. Beide zenders zijn natuurlijk wel eigendom van Rupert Murdoch. Murdoch is één van de grootste mediamagnaten van de wereld die via zijn honderden mediakanalen over een enorme macht beschikt.

De Duitse onderzoeksjournalist Reiner Luyken omschreef de invloed van Murdoch ooit als een cultureel Tsjernobyl. In alles een Hendrik dus.

Het format van Basta, een programma van de linkse jongens van Neveneffecten wordt gekocht door ‘s werelds machtigste Hendrik. Maar het kan nog gekker.

Voor Basta haalden Neveneffecten hun mosterd bij TV Nation, het programma waarmee documentairemaker Michael Moore furore maakte in het midden van de jaren ’90.

Het eerste seizoen werd uitgezonden door NBC. Een jaar later verhuisde het programma naar Fox. Hoewel Fox nooit meer brieven van kijkers kreeg en er acties waren in 30 steden bestelde Fox geen derde seizoen.

Moore stuurde in TV Nation onder meer een Mariachi-band naar een optocht van de Ku Klux Klan om hen te overstemmen met Mexicaanse liedjes. Hij liet ook zwarten pootjebaden aan een strand in Greenwich dat enkel toegankelijk is voor de rijke, blanke bewoners.

De eigenaars van Fox wisten geen raad met het programma dat adverteerders de kast opjoeg en machthebbers het vuur aan de schenen legde.

Vijftien jaar later neemt Fox een optie op een gelijkaardig programma van de Belgische nazaten van  Moore. Volgens New Flemish Primitives, het onlangs opgericht distributiebedrijf dat programma’s van Woestijnvis, De Mensen en De Filistijnen verdeelt, gaat Fox op zoek naar hun eigen Neveneffecten. Bij Moore zullen ze wel niet moeten afkomen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!