VN-baas zet mes in uitgaven
Verslag, Nieuws, Wereld, Samenleving -

VN-baas zet mes in uitgaven

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wil de volgende twee jaar 155 miljoen dollar (109 miljoen euro) besparen. De medewerkers van de Verenigde Naties moeten meer videoconferenties houden in plaats van de wereld rond te reizen, de betaling van overuren wordt verminderd en er zullen minder consultants worden ingezet.

woensdag 6 april 2011 11:14
Spread the love

De begroting 2012-2013, die in januari volgend jaar begint te lopen, bedraagt nu ongeveer 5,2 miljard dollar (3,7 miljard euro). De besparing van om en bij 3 procent betekent een trendbreuk. Het huidige VN-budget ligt ongeveer een vijfde hoger dan de 4,2 miljard dollar (3 miljard euro) die de VN in 2008-2009 konden uitgeven.

Ban-Ki moon wil ook het gebruik van de talrijke bibliotheken in de organisatie “onderzoeken” – misschien een eerste stap in de afslanking of afschaffing ervan. Het VN-secretariaat zou ook een vergoeding beginnen te vragen voor de diensten die het levert aan de talrijke organisaties en programma’s die onder de VN-vlag werken.

Economisch klimaat

“We moeten realistisch zijn over het huidige economische klimaat”, vertelde Ban een groep van hooggeplaatste medewerkers onlangs. “Zelfs de rijkste landen besparen. De VN moeten evenveel discipline aan de dag leggen. We kunnen niet doen alsof er niets aan de hand is.”

Ban heeft alle departementshoofden al gevraagd in hun deelbegrotingen drie procent weg te snijden. Maar het is de Algemene Vergadering van de VN die het laatste woord heeft over de begroting. De ontwikkelingslanden in de VN, verenigd in de Groep van 77, hebben kritiek op de besparingsplannen. Ze vrezen dat de VN ook in projecten zal snoeien die de Algemene Vergadering al heeft goedgekeurd. De ontwikkelingslanden oordelen dat Ban geen besparingen kan voorstellen zonder de lidstaten daarover te raadplegen.

Ook in andere internationale organisaties als de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie wordt nagedacht over ingrijpende besparingen.

take down
the paywall
steun ons nu!