Nieuws, Marokko, Justitie, Spanje, Ali Aarrass, Uitlevering -

Advocaten hoogst ongerust over het lot van Ali Aarrass

Advocaten hoogst ongerust over het lot van Ali Aarrass
woensdag 6 april 2011 13:17

De Belgisch-Marokkaanse Ali Aarrass zat twee jaar in een Spaanse gevangenis en werd daarna aan Marokko uitgeleverd. Dat land verdenkt hem ervan betrokken te zijn bij de vermeende terreurcel rond een andere Belgische Marokkaan, Abdelkader Belliraj. Nochtans vond de Spaanse justitie geen bewijzen tegen Aarrass.

Ali Aarrass werd op 1 april 2008 op vraag van de Marokkaanse overheid opgepakt en aangehouden in Melilla, een Spaanse enclave in Marokko, op beschuldiging van wapensmokkel. De Spaanse onderzoeksrechter Garzón had in 2006 een onderzoek geopend. Dat is echter in maart 2009 afgesloten door de Audiencia Nacional omdat er geen bewijzen waren tegen Ali Aarrass. Desondanks heeft de Spaanse rechtbank toch toegestemd in de uitlevering aan Marokko

De advocaten van Aarrass zijn uiterst bezorgd: “Het is algemeen bekend dat Marokko in zijn strijd tegen het terrorisme systematisch mensen martelt. Verdachten worden gefolterd en vervolgens veroordeeld op basis van ‘bekentenissen’, die onder foltering zijn afgelegd”.

De familie en advocaten van Ali Aarrass vinden het ongehoord dat de Belgische regering nooit geprobeerd heeft de man te helpen. “Terwijl hij hier 28 jaar heeft gewoond en zelfs z’n legerdienst heeft gedaan”.

Ter gelegenheid van de derde verjaardag van zijn detentie, werd op 1 april een steunactie georganiseerd voor Ali Aarrass.

take down
the paywall
steun ons nu!