Verslag, Afrika, Economie, Visserij -

“Senegalese visbestanden in uitverkoop”

Senegalese vissers dreigen met stakingen en handgemeen als de regering de vergunningen niet intrekt die ze aan buitenlandse vissers heeft toegekend. De commercieel interessante visbestanden voor de Senegalese kust slinken, voeren de plaatselijke vissers aan. Vorige week werd een protestmars van de vissers in Dakar verboden.

maandag 4 april 2011 17:04
Spread the love

Volgens de Gaipes, een verband van Senegalese reders, mogen 22 vissersschepen uit Rusland, Belize, Mauritius, Oekraïne en de Komoren sinds 11 maart in Senegalese wateren vissen. “Ze zijn illegaal bezig, want de vergunningen die ondertekend werden door het ministerie van Maritieme Economie zijn niet geregistreerd door de bevoegde technische diensten”, zegt Dougoutigui Coulibaly, de secretaris-generaal van de Gaipes.

Coulibaly vindt dat de regering de Senegalese visbestanden “uitverkoopt” en dreigt met stakingen als de regering niet bijdraait. De acties zouden eventueel de hele visverwerkende sector kunnen lamleggen.

Marokkaanse en Mauritaanse wateren

De Gaipes werpt verschillende zaken op één hoop, antwoordt Matar Sambou, binnen het ministerie verantwoordelijk voor het toezicht op de visserij. “In 2010 hebben we aan zes buitenlandse schepen vergunningen toegekend om hier vier maanden soorten te komen vangen die afkomstig zijn uit Marokkaanse en Mauritaanse wateren en langs onze kust trekken. Die contracten zijn afgelopen en de vissers zijn weer vetrokken. Begin maart dit jaar hebben we nieuwe overeenkomsten gesloten met elf of twaalf schepen, voor een duur van twee maanden.”

Die nieuwe licenties waren omstreden, geeft Sambou toe. “De aanvragen waren in december 2010 opgeschort na een klacht van de Gaipes. Maar nadat de commissie die het ministerie adviseert over de licenties, duidelijk had gemaakt hoeveel de staat aan de licenties verdient, kreeg de minister in maart de toelating de vergunningen toe te staan.”

Senegal krijgt bijna 25 euro voor elke ton vis die buitenlandse vissers in Senegalese wateren bovenhalen, zegt minister van Maritieme Economie Khouraïchi Thiam. Senegalese ambtenaren controleren aan boord de vangsthoeveelheden. Volgens de minister gaat het om soorten die maar vier maanden langs de Senegalese kust trekken, en die niet bevist worden door Senegalese vissers.

Greenpeace Afrika

De Senegalese vissers zijn niet overtuigd. “De vergunningen voor buitenlandse vissers geven de doodsteek aan kleine vissers”, zegt Sada Fall, secretaris-generaal de de CNPA, de vereniging van traditionele vissers in Senegal. “Als de vergunningen niet worden ingetrokken, nemen we het zelf wel op tegen de buitenlandse vissers”, dreigt Fall. De CNPA zegt 15.000 leden te tellen. Volgens de overheid liggen er in Saint-Louis, de thuishaven van de CNPA, 2800 kleine vissersboten.

In heel Senegal werken ongeveer 600.000 mensen in de visserij en de visverwerkende industrie. In 2009 was de sector goed voor 13 procent van de exportinkomsten. Maar volgens Greenpeace Afrika springt Senegal niet verstandig om met de visbestanden voor zijn kust. De commercieel interessante soorten zijn volgens de milieuorganisatie bijna verdwenen, en de vissers moeten vrede nemen met de kleine, minder gegeerde soorten. Ook Greenpeace heeft de regering opgeroepen de vergunningen in te trekken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!