Brazilië belooft Portugal financiële hulp
Nieuws, Wereld -

Brazilië belooft Portugal financiële hulp

COIMBRA — Brazilië zal "de beste manier onderzoeken" om Portugal te helpen er financieel weer bovenop te komen. De aankoop van Portugese obligaties is één van de opties. Dat heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff in Portugal gezegd

donderdag 31 maart 2011 08:34
Spread the love

“Brazilië kan Portugal helpen zoals Portugal Brazilië in andere omstandigheden geholpen heeft”. Dat is de conclusie van een blitzbezoek van Rousseff aan Portugal. Rousseff moest vroeger dan verwacht naar Brazilië terugkeren door het overlijden van José Alencar, vicepresident in de twee regeringen van Roussefs voorganger Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2011).

Rousseff kwam dinsdag aan en woonde woensdag voordat ze weer vertrok in Coimbra de uitreiking  van een eredoctoraat aan Lula bij. Ook Lula had dinsdag al gepleit voor Braziliaanse bijstand aan Portugal nu het land financieel dreigt te kraken. De rente op Portugese staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar is opgelopen tot 9,04 procent, een historisch record. De nationale bank van Portugal schatte dinsdag dat de economie van het land dit jaar met 1,4 procent zal krimpen, en nog met meer als er besparingen komen.

Rousseff beloofde “al het mogelijke te zullen doen om Portugal te helpen.” Brazilië en Portugal zijn in cultureel opzicht “door een navelstreng verbonden”, legde Rousseff uit. En bovendien beschouwt Brazilië Portugal als zijn “toegangspoort” tot de overige lidstaten van de Europese Unie.

De aankoop van Portugese obligaties – die steeds minder gegeerd zijn omdat het land op een schuldherschikking afstevent – is een voor de hand liggend instrument. Rousseff maakte wel duidelijke dat een eventuele aankoop in overeenstemming moet zijn met de regels van de Braziliaanse Nationale Bank.

Lula kantte zich dinsdag tegen een mogelijke interventie van het Internationaal Monetair Fonds. “Die zou het probleem van dit land niet oplossen, netzomin als ze de problemen van Brazilië of van andere landen oploste. Telkens als het IMF de schulden van landen probeert aan te pakken, creëert het meer problemen dan oplossingen. Europa is erg groot, en als de wil er is, kan het oplossingen vinden voor Portugal, Griekenland en Spanje.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!