De bal ging aan het rollen toen een Indiaas dagblad een door WikiLeaks gelekt telegram van een Amerikaans diplomaat publiceerde. Die meldde aan Washington hoe de regerende partij miljoenen roepies had verzameld om de stemmen van parlementsleden uit de oppositie te kopen.
Het Indiase parlement stond toen voor een cruciale stemming over een overeenkomst over kernenergie met de Verenigde Staten. De communisten trokken hun steun voor de deal in, en daarop diende de oppositie een motie van wantrouwen in. De regering overleefde de crisis door extra stemmen voor de deal te verzamelen.
Corruptieschandalen
De onthulling van Wikileaks volgt op een lange reeks andere schandalen. Eerder deze maand maakte het Indiase Hooggerechtshof bijvoorbeeld de benoeming ongedaan van P.J. Thomas als Central Vigilance Commissioner, het hoofd van de Indiase corruptiebestrijding. Het hof noemde het schimmige verleden van Thomas en zijn betrokkenheid in een olie-importschandaal als redenen waarom hij niet in aanmerking kon komen voor de functie. Volgens politiek analisten is dit een zware slag voor de geloofwaardigheid van de regering. Premier Manmohan Singh zat namelijk zelf het panel voor dat Thomas had gekozen.
Daarnaast worstelt India ook nog altijd met het grootste corruptieschandaal sinds de onafhankelijkheid. Voormalig minister van Telecommunicatie A. Raja zou telecombedrijven nieuwe licenties voor mobiele telefonie hebben verkocht tegen prijzen die ver onder de marktwaarde lagen. Verschillende telecommunicatiebedrijven, ook bedrijven die helemaal niet in aanmerking kwamen voor de verkoop, verkochten die licenties voor veel meer geld door en smukten zo hun winstcijfers op. Het schandaal heeft de Indiase staat minstens 28 miljard euro gekost. Minister Raja moest aftreden en werd later veroordeeld tot een gevangenisstraf.
Terwijl de Indiase media elke dag meer details over het telecomschandaal brachten, brak een tweede affaire los. Nu ging het over licenties die door de Indian Space Research Organisation (ISRO) toegekend waren aan een bedrijf. De ISRO staat onder direct toezicht van het kabinet van premier Singh. Toen hij door de oppositie geïnterpelleerd werd over het contract, antwoordde hij dat hij geen weet had van de zaak. Later werd het contract nietig verklaard.
De telecomschandalen werden voorafgegaan door een resem financiële schandalen tijdens de Commonwealth Games die vorig jaar in oktober in India plaatsvonden.
Vertrouwenscrisis
Daar houdt het niet op: het Hooggerechtshof heeft de regering zopas ook op de vingers getikt omdat ze niets onderneemt tegen rijke Indiase burgers die enorme sommen geld wegsluizen naar belastingparadijzen. Volgens een studie van Global Financial Integrity (GFI) in Washington, heeft India op die manier in totaal meer dan 150 miljard euro verloren tussen 1948 en 2008.
Als reactie op de vertrouwenscrisis heeft premier Singh aangekondigd dat hij de strijd tegen de corruptie sterk zal opvoeren. “Ik ben niet de schuldige die men van mij heeft gemaakt”, vertelde hij op een persconferentie.
Terwijl de premier en de regering hun best doen om de aantijgingen te weerleggen, doet een nieuwe studie van consultancybureau KPMG vrezen dat de vele corruptieschandalen het imago van India in het buitenland sterk beschadigen. “Corruptie brengt de 9 percent verwachte groei van het bruto binnenlands product in gevaar. Het zou kunnen leiden tot een onvoorspelbare politieke en economische situatie”, zo klinkt het in het rapport van KPMG.