Nieuws, Cultuur, België, Lokaal, Tchukudu, Sint-Niklaas, Expositie -

Prachtige tchukudu-expositie in Sint-Niklaas

Aan het Antwerpse Conincksplein kon je Axel Daeseleire en Jeroen Olyslaeghers al aan het werk zien in een spannende tchukudu-race. De tchukudu, een transportmiddel uit het Congolese Goma, werd nu aangepast door Afrikaanse en Belgische kunstenaars. Het artistieke resultaat kan men samen met het werk van de Congolese ARAP-kunstenaars bezichtigen in het stadhuis van Sint-Niklaas.

maandag 28 maart 2011 10:51
Spread the love

Van 26 maart tot 28 april 2011 loopt er een interessante expositie van Afrikaanse en Belgische artiesten in het stadhuis van Sint-Niklaas. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Boulevard Amandla. De tentoongestelde tchukudus worden ook te koop aangeboden. De opbrengsten gaan integraal naar het Centre Amuka in Goma.

Met de opbrengsten wil deze Congolese vrouwenbeweging verder investeren voor een crèche in aanbouw voor de opvang van kinderen van tijdens de aanhoudende oorlogen getraumatiseerde vrouwen en kindmoeders. Met zijn ‘(In)dépendance Cha Cha – Tchukudu Art’ geeft Boulevard Amandla uiting aan haar woede en ergernis over de situatie in Oost-Congo en hoe kunstenaars hierop reageren.

Tijdens de opening van deze prachtige tentoonstelling die gratis is te bezichtigen, wist schepen van Cultuur Wouter Van Bellingen overigens te vertellen dat 2011 eigenlijk het jaar is dat men hier in België de aandacht wil vestigen op Afrika. Het valt te hopen dat men overal in het land Afrika op een waardige manier terug in de schijnwerpers zal plaatsen.

Boulevard Amandla en de stad Sint-Niklaas geven in ieder geval het goede voorbeeld. Naast de artistieke interpretatie van de tchukudus kan men er ook het veelzeggende schilderwerk van de Congolese ARAP-kunstenaars bezichtigen.

foto’s: Wouter Van Loo

voor meer info: www.amandla.be

take down
the paywall
steun ons nu!