"Ook zwaargewonden en de mensen die willekeurig opgesloten en gefolterd werden, hebben recht op waarheid, op herstel en op gerechtigheid", zegt Amnesty International in nieuw Egypte-rapport
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Egypte, Jasmijnrevolutie, Egypte + Jasmijnrevolutie, Arabische Revoluties -

Hoe zou het nog met Egypte zijn?

Twee maanden geleden, op 25 januari, begon de opstand tegen de Egyptische dictatuur. DeWereldMorgen.be berichtte al op dag één over de 'Politiedag' die door activisten was uitgeroepen tot een dag van woede. En al de dag erna schreef Brecht De Smet een eerste analytische bijdrage onder de titel 'In opstand tegen de farao'. Hij zou blijven schrijven.

zondag 27 maart 2011 10:41
Spread the love

Voor de blog van Brecht De Smet – klik hier

In heel de Arabische wereld, zelfs in vrijwel heel de islamitische wereld, wilde het vele decennia lang niet al te best wil lukken met de van buitenaf ingevoerde concepten, niet met het westerse economische model en evenmin met het Arabische socialisme. Het is zelfs bijna ironisch om vast te stellen hoe nogal wat van de door het volk gehate regimes – of althans hun partijen – al die tijd een plek hadden in de Socialistische Internationale.

Maar ook het alternatief van een islamfundamentalisme blijkt niet zo wervend te zijn in vele Arabische samenlevingen. Dat was vroeger al op te merken, en wordt ook duidelijk nu we die samenlevingen op tal van plaatsen in beweging zien komen. Grote delen van de bevolking verzetten zich tegen de politieke stilstand, de kleptocratie, de corruptie, het machtsmisbruik en het geweld, en ze komen op voor wat men toch het best kan omschrijven als democratie en mensenrechten.

Welkom in het nieuwe Egypte

Het eerste artikel van Brecht De Smet werd meteen opgemerkt door andere media, en je kon hem vanaf dan regelmatig zien en horen om toelichting te geven bij de Egyptische revolutie. Ook dat is de rol van DeWereldMorgen.be, snel het echt belangrijke nieuws oppikken en de mensen zoeken die er degelijke uitleg bij kunnen verstrekken.

Begin maart reist Brecht naar Caïro terug, de stad is sterk veranderd sinds zijn vorige verblijf enkele maanden daarvoor. Vanaf 7 maart schrijft hij bijna elke dag heel interessante bijdragen op zijn DeWereldMorgen.be blog – welkom in het nieuwe Egypte. De meeste lezers zullen ze wel hebben opgemerkt, want telkens hebben we ze ook in de kijker geplaatst op onze homepage.

Deze blogs zijn een aanrader voor al wie dieper inzicht wil verwerven in wat zich afspeelt in het meest bevolkingsrijke land van de Arabische wereld. Want al weten we door de opstanden met zekerheid dat heel grote massa’s de ondemocratische regimes beu zijn, het blijft onzeker waar die opstanden politiek uiteindelijk heen zullen leiden. Brecht De Smet helpt ons dat veranderingsproces te begrijpen.

Voor wie de blog van Brecht toch nog niet opmerkte, of slechts af en toe – naast de trouwe lezers van elke dag zijn er immers velen die slechts enkele malen per week, sommigen zelfs maar wekelijks naar de site komen – geen nood. U vindt zijn blog op
https://www.dewereldmorgen.be/people/brecht-de-smet

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!