Milieu, Stampmedia, Genk, Drinkwater, Genk, Regina Mundi, Wereldwaterdag -

Stappen voor water

GENK - Op dinsdag 22 maart was het Wereldwaterdag. Over de hele wereld stapten mensen zes kilometer om aandacht te vragen voor de waterproblematiek. In Genk haalden de leerlingen van Regina Mundi symbolisch water uit de Molenvijver.

vrijdag 25 maart 2011 11:50
Spread the love

De Wereldwaterdag 2011 wil de aandacht vestigen op de impact van de groeiende bevolking op de watervoorziening. Elke dag stappen miljoenen mensen gemiddeld zes kilometer om water te halen. Bijna honderd Vlaamse scholen wandelden die afstand symbolisch mee.

De leerlingen van Regina Mundi in Genk stapten naar de Molenvijver, waar ze lege kannen vulden met water. Die overhandigden ze na hun staptocht aan schepen van Sociale Zaken Geert Swartenbroekx.

Geluk

“Wij hebben een minuutje nodig om de kraan open te draaien. Kinderen uit arme landen moeten eerst kilometers stappen. Dat is heel zwaar voor hen. Goed dat wij dat nu ook ervaren. Ik denk soms te weinig na over mijn waterverbruik”, vertelt de 14-jarige Radia Stiletta.

“Mijn kleinkinderen en achterkleinkinderen hebben later misschien minder geluk met water dan wij”, zegt de 16-jarige Rosa Serio. Haar klasgenote, Daphne Wijns, vult aan: “In 2025 moeten we misschien zelf de verplaatsing maken, want er dreigt een tekort. Wij kunnen dan nog de auto nemen, in tegenstelling tot de kinderen die elke dag te voet om water moeten.”

Lege chipszakken

De 13-jarige Luana Gentile haalt aan dat veel jongeren zich niet bekommeren om het milieu. “Thuis berisp ik mijn kleine broertje soms omdat hij zomaar afval op de grond gooit. Op de speelplaats zie ik vaak leerlingen die lege chipszakken zomaar op de grond gooien. Het milieu is nochtans belangrijk. Elke dag sterven mensen omdat ze te weinig water hebben.”

Traditioneel thema

“De leerlingen werken al een tijdje rond dit thema”, vertelt leerkracht Marleen Nagels. Zij geeft het vak Project Algemene Vakken (PAV). “Water is een traditioneel thema binnen PAV. Doordat de examenperiode wat later valt, konden we dit jaar wat meer aandacht besteden aan de Wereldwaterdag.”

Volgens collega Davina Vos werken de leerlingen graag met het thema ‘milieu’. Vos geeft Maatschappelijke Vorming (Mavo). “Ze weten er al wat over en zijn blij dat ze die kennis kunnen delen met elkaar.”

Acqua for life

De staptocht eindigde aan het stadhuis in Genk, waar de leerlingen hun waterkannen aan schepen Swartenbroekx overhandigden. “Water is ons blauwe goud”, zei hij in zijn dankwoord.

“Het stadhuis volgt vandaag jullie goede voorbeeld. Alle drankautomaten zijn voor een dag verzegeld.”

Swartenbroekx kreeg tot slot een flesje parfum van Giorgio Armani cadeau. De modeontwerper lanceerde de campagne ‘Acqua for live‘ in samenwerking met de ngo Green Cross International. Voor elke verkochte flacon van zijn parfums ‘Acqua di Gio’ en ‘Acqua di Gioia’ wordt per jaar honderd liter drinkbaar water geschonken aan kinderen en hun leefgemeenschap.

© 2011 – StampMedia/Xios – Liesbeth Merckx

take down
the paywall
steun ons nu!