Verslag, Nieuws, Economie, België -

De bloedernstige boodschap achter de bonkende bomma’s

Een vrouw moet dit jaar tot 25 maart werken om hetzelfde loon te verdienen als de gemiddelde man. Om die loonkloof aan te klagen organiseren de progressieve vrouwenbeweging zij-kant en ABVV elk jaar een dag voor gelijk loon, de Equal Pay Day. Dit jaar is het thema de pensioenkloof ondersteund door een hilarische videoclip.

vrijdag 25 maart 2011 12:01
Spread the love

Na het succes van de stomende videoclip op de tonen van Satisfaction voerden zij-kant en het ABVV vandaag op Equal Pay Day actie aan verschillende treinstations.

Pendelaars kregen een folder in de handen gedrukt. Vrouwen kregen iets extra, een blocnote als troostprijs voor het feit dat ze nog altijd een kwart minder verdienen dan mannen.

Aan het Centraal Station in Antwerpen werd de clip nog eens op groot scherm getoond en live nagespeeld.

Dit jaar staat de Equal Pay Day in het teken van de pensioenkloof. Doordat vrouwen gemiddeld 23 procent minder verdienen dan mannen zullen ze later ook een lager pensioen krijgen. Om dit onder de aandacht te brengen maakte Mortierbrigade in opdracht van zij-kant en ABVV een hilarische videoclip waarin vrouwen op leeftijd staan te timmeren en te boren. De clip werd al meer dan één miljoen keer bekeken.

“Hoe hilarisch de clip ook is de boodschap is bloedernstig”, zegt Vera Claes van zij-kant. “Als er niets verandert, ziet het er naar uit dat vrouwen tot hun zeventigste of tachtigste moeten werken om een fatsoenlijk pensioen te krijgen. Als we op dit tempo verder gaan dan zal het nog veertig jaar duren voor de loonkloof gedicht is. Daarom moeten er dringende maatregelen genomen worden.”

“Dat kan individueel door vrouwen sterker te maken zodat ze beter onderhandelen. Maar ook door vrouwen te stimuleren een andere studierichting te kiezen en hun kans te wagen voor jobs in sectoren die goed betalen.”

“Ook op wettelijk niveau moeten er maatregelen genomen worden om die loonkloof te dichten. Er is een wetsvoorstel in de maak dat door heel wat partijen gedragen wordt om de loonvorming transparanter te maken.”

“In 2005 zijn we met de Equal Pay Day begonnen op 31 maart en nu zijn we al opgeschoven naar 25 maart. De kloof is al een beetje verminderd. Hopelijk kunnen we binnenkort op 1 januari al Equal Pay Day vieren,” zegt Vera Claes.

 

take down
the paywall
steun ons nu!