Samenleving, België, Cultuur, Stampmedia, Stand-up, Comedy, William Boeva, 123 comedy cup, CJP, Smakers -

Stand-upcomedian William: “Dat mensen me nastaren streelt mijn ego”

CJP stelde op 8 maart het boek ‘Smakers, jongeren en cultuur 2010’ voor. De organisatie brengt cultuur dichter bij jongeren en tipt jong talent. Eén van hen is stand-upcomedian William Boeva (21). Hij belicht zijn leven als klein mens met de nodige zelfspot en won vorig jaar de 123 Comedy Cup.

donderdag 24 maart 2011 18:15
Spread the love

“Met het boek ‘Smakers’ willen we iedereen bereiken die werkt met jongeren en cultuur”, legt Toon Vermeir van de kenniswerking van CJP uit.

“Sommigen gebruiken Facebook amper of kennen niets van gsm-applicaties. Daarom kozen we voor een boek.”

“Jong talent komt zelden in beeld”, vindt William Boeva. “Dat ik in het boek sta, vind ik een eer. Al ben ik niet van Sint-Niklaas, zoals het boek beweert, maar van Antwerpen.”

Drugs en alcohol

“We geloven in William Boeva”, zegt Vermeir. “Vorig jaar won hij de 123 Comedy Cup.”

“Uiteraard was ik er heel blij mee”, vertelt Boeva. “Maar dat vind ik niet het belangrijkste. Ik kan doen wat ik wil en op een podium staan geeft me een kick, dat is beter dan drugs en alcohol.”

Het begon met een vrij podium in café The Joker in Antwerpen. “Dat ging waanzinnig slecht”, lacht Boeva. “Even later deed ik mee aan ‘Get Up, Stand Up’, een tournee van beginnend comedytalent in Vlaanderen. Plots stond ik veertien keer op een podium. Ik kreeg workshops van Nigel Williams, Thomas Smith, Bert Gabriëls en Han Coucke. Ik begon toen helemaal opnieuw en nu sta ik drie à vier keer per week op een podium.”

Daarnaast studeert Boeva rechten. “Comedy en studeren zijn moeilijk te combineren.”

‘Brutale dwerg’ van Turkse afkomst

Boeva is het beu dat mensen hem als minderwaardig beschouwen vanwege zijn kleine gestalte. “Mensen staren me na of roepen iets. Ik zie mezelf niet anders, maar anderen doen me eraan denken dat ik het wel ben. Soms heb ik daar een hekel aan, maar anderzijds streelt het mijn ego.”

“Ik mag hen ook uitschelden. Zolang je met jezelf kunt lachen, mag je ook met anderen de draak steken. Maar ik ben tevreden met mezelf, ik zou niemand anders willen zijn.”

Een artikel in Het Nieuwsblad omschrijft Boeva als ‘brutale dwerg’. “Ik las al ergere omschrijvingen. Er circuleert ook een berichtje dat ik van Turkse afkomst ben. Absurd, want ik ben niet Turks.”

Sportpaleis en fanclubs

Volgens CJP is het boek een gids voor talent van morgen. “Ik wil nog lang doorgaan met comedy en er veel plezier aan beleven. Uiteraard wil ik zover mogelijk geraken, misschien ooit in het Sportpaleis. En ik wil ook veel fans die mij volgen en toenadering zoeken”, zegt hij.

Het boek ‘Smakers’ verschijnt elke twee jaar. Van deze vierde editie zijn drieduizend exemplaren gedrukt. CJP brengt het boek uit in samenwerking met de afdeling ‘Jeugd’ van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor jeugd en volwassenen.

‘Smakers’ werd vooral geschreven door jonge vrijwilligers en is gratis verkrijgbaar.

© 2011 – StampMedia – Nele Lauryssen

take down
the paywall
steun ons nu!