Jemen: presidentiële garde slaags met leger
Nieuws, Politiek, Jemen, Volksopstand, Volksrevoluties, Volksrevoluties in de Arabische wereld -

Jemen: presidentiële garde slaags met leger

MUKALLAH, Jemen — Leden van de presidentiële garde zijn in gevechten betrokken geraakt met delen van het reguliere leger. Generaal Ali Mohsen, de tweede machtigste figuur in het land, verklaarde deze week dat hij de prodemocratiedemonstranten steunt.

donderdag 24 maart 2011 17:03
Spread the love

Donderdag 24 maart raakte Salehs presidentiële garde, die onder commando van zijn zoon Ahmed staat, slaags met delen van het reguliere leger in de oostelijke stad Mukallah, in de provincie Hadramout.

Tijdens de gevechten raakte een kolonel gewond. Het is niet duidelijk of het slachtoffer viel bij troepen loyaal aan Saleh of bij strijdkrachten die de kant van de demonstranten gekozen hebben.

Generaal Ali Mohsen, commandant over de noordwestelijke zone van het land en die beschouwd wordt als ‘s lands tweede machtigste figuur, verklaarde deze week dat hij de prodemocratiedemonstranten steunt die al wekenlang manifesteren voor het ontslag van Saleh.

Eerder deze week vond er ook al een gelijkaardige confrontatie plaats in de stad met een dodelijk slachtoffer bij beide partijen tot gevolg.

Loyaliteit aan Saleh verdampt

Ook Sjeik Sinan Abu Lohoum, hoofd van de Baqueelstam, de grootste stam in Jemen, sprak donderdag zijn steun uit voor de demonstranten.

Het Civiel Blok, een koepelorganisatie van burgerorganisatie, roept ondertussen op voor een overgangsraad van negen “niet bij de corruptie van het oude regime” betrokken personen om een nieuwe grondwet op te stellen naar aanleiding van de verkiezingen die over zes maanden in het land moeten plaatsvinden.

De oppositiepartijen hebben ondertussen ook een nieuw aanbod van Saleh om af te treden in januari 2012, in plaats van het eerdere voorstel tot aftreden in september 2013, verworpen.

Risico op burgeroorlog

Abdul Ghani al-Iryani, een politiek analist, waarschuwde in een interview voor de pan-Arabische zender Al Jazeera voor het verhoogde risico op burgeroorlog nu er gevechten plaatsvonden tussen presidentiële garde en leger.

“Met een verdeeld leger is het risico op confrontatie en escalatie gewoon te groot. Momenteel is het nog van een laag niveau en geeft het nog geen aanleiding tot een algemene oorlog, maar het risico bestaat”, verklaarde hij.

“Salehs aanbod om vroeger af te treden is te weinig, te laat,” zei hij nog. “Dit lag al eerder op de tafel en werd toen door de president verworpen.”

Groot-Brittannië heeft woensdag uiteindeljk ook zijn burgers opgeroepen het land te verlaten vanwege de stijgende onrust. België deed dit op 12 maart, de VS al op 6 maart.

Wapensmokkel

In de Verenigde Arabische Emiraten werd ondertussen de grootste wapensmokkel uit de geschiedenis van het land verijdeld. Politie in Dubai ontdekte zestienduizend pistolen bedoeld voor Jemen.

De wapens zijn afkomstig uit Turkije en waren een Egyptische haven gepasseerd. Dahi Khalfan Tamim, hoofd van politie in Dubai, schatte de waarde van het wapentuig op 4,36 miljoen dollar. Einddoel was Jemens hoofdstad Sanaa.

Het blijft onduidelijk voor wie de wapens bedoeld waren. Volgens Tamim zeker niet voor de overheid. Jemen is het tweede zwaarst bewapende land per hoofd van de bevolking. Ongeveer de helft van de drieëntwintig miljoen inwoners bezit een vuurwapen.

Bron: Al Jazeera

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!