Opening Eye On Palestine

Op 16 maart ging de tweede editie van ‘Eye on Palestine’ van start. Een festival dat met film, dans en muziek de geschiedenis en de actualiteit van de Palestijnse kwestie bij een breed publiek wil brengen. Dit op verschillende locaties in Gent, Brussel en Antwerpen. (Hermine Vanloosveldt voor Kif Kif)

woensdag 23 maart 2011 11:20
Spread the love

Ludo De Brabander (Vrede vzw): “We willen in deze editie de Gazastrook op een andere manier onder de aandacht brengen. Nieuwsberichten uit die regio zijn vaak nogal negatief. Wij willen via documentaires, optredens, dansvoorstellingen, … een veel ruimere kijk op dit gebied geven.”

Het programma bereikt een breed publiek. Kinderen kunnen naar de schoolvoorstellingen met animatie- en kortfilm. Voor volwassenen is er voor elk wat wils: op 20 maart kan je bijvoorbeeld genieten van de Ud, de Arabische luit, met de Palestijnse groep ‘Le Trio Joubran’. Op 23 maart kan je de dansvoorstelling ‘Gaza Mono-Logen’ van Les Ballets C de la B bijwonen. En Eyal Silvan is dan weer op 25 maart te gast in de masterclass over “The Common Archive”.

Documentaire: To shoot an elephant
Alberto Arce – Mohammed Rujailah; 2009

Deze documentaire brengt een beeld van de burgerslachtoffers van de Israëlische oorlogsoperatie ‘Gegoten lood’ in de Gazastrook. Arce en Rujailah volgen de medewerkers van de hulpverleningsorganisatie ‘ISM’ (International Solidarity Movement). Soms met gevaar voor eigen leven.

De rauwe werkelijkheid kijkt je in de opeenvolgende fragmenten recht in het gezicht: ouders die na een luchtaanval hun zwaargewonde kinderen met ezel en kar naar het ziekenhuis brengen, een vader die eenzaam zijn verdriet uithuilt, een meisje met een raketscherf in de rug.

De camera is een getuige van het onrecht: een loods met voedsel en medicijnen die volledig uitbrandt na een aanval, een vernielde school, resten van fosforbommen, … Hij toont bevreemdende beelden van een platgebombardeerde stad waar toch nog mensen, gezinnen wonen. Je ziet hoe moeders te voet met hun kroost vertrekken. Doodmoe, hongerig, uitgeput van angst, soms verlangend naar de dood als rustpunt.

De documentaire toont echter ook de veerkracht van de mensen in Gaza: hoe men tomaten opraapt na een aanval op de groentenmarkt. Hoe kinderen lachend naar de camera komen: “Are you filming us? Why are you filming us?”. Kinderen blijven kinderen.

De titel ‘To shoot an elephant’ is enigszins een verwijzing naar het werk van George Orwell uit 1936, ‘Shooting an Elephant’, waarin hij de Britse bezetting van Birma hekelde.

Tilde De Wandel en Mostafa Al Ghoul

Tilde De Wandel (fotografe, filmmaakster, activiste) verbleef vanaf juni 2010 naar Gaza en heeft ook een tijd met het ISM (International Solidarity Movement) opgetrokken. Samen met Mostafa Al Ghoul maakte ze de kortfilm Samouni Street. Deze is als schoolvoorstelling te zien op het festival.

Tilde en Mostafa zijn speciaal voor het festival naar België gekomen. Tilde: “We hebben via Caïro gereisd. Daar was het vrij rustig, maar je zag toch nog veel tanks op straat. Wie na middernacht nog op stap was, werd aan regelmatige paspoortcontroles onderworpen.” Voor Mostafa is het de eerste keer dat hij als volwassen man buiten Gaza komt. Samen leiden ze de documentaire ‘To shoot an elephant’ in en vertellen over hun reis, hun verleden, hun drijfveren. De getuigenis van Mostafa komt recht uit het hart en gaat over zijn kindertijd en jeugd in bezet gebied, het vluchtelingenkamp, hoe je er vier uur moest aanschuiven voor een brood. De eerste dag in België is er voor hem “één van vele indrukken”.

Dit jonge duo toont dat het anders kan. Dat je op een creatieve manier het verleden een plaats kan geven en op een vredevolle manier de toekomst tegemoet kan gaan.

take down
the paywall
steun ons nu!