Nieuws, Cultuur, België, De week in muziek -

Luisterpost: De week in Muziek 21.03

Nieuws uit muziekmiddens met een pak aankondigingen van nieuwe optredens, een paar fijne downloads en het lijstje van de betere cd’s die deze week uitkomen. Met Elvis Costello, Emmylou Harris, Jamie Woon, The Unthanks, Howe Gelb, The Strokes… en steun voor Japan.

dinsdag 22 maart 2011 00:11
Spread the love

Japan

Terwijl de bommen fluiten op vakantieafstand, is er aan de andere kant de gigantische ellende van natuur en mens in Japan. Onder meer Ryuichi Sakamoto, Jonsi & Alex, Goldmund, Olafur Arnalds, Dustin O’Halloran, Max Richter, Peter Broderick, Rafael Anton Irisarri en Nils Frahm droegen een nummer bij aan een compilatie die binnenkort uitkomt ten voordele van de slachtoffers. Alle info hier.

Fijne nieuwe platen

The Unthanks – ‘Last’ (beste folkplaat van 2011?), 

Emanuele Errante – ‘Time Elapsing Handheld (Ambient)

Brown Recluse – ‘Evening Tapestry’ (indiepop)

Trembling Bells – ‘The Constant Pageant’ (folkrock)

Berlaen – ‘Vanuivoeurt’ (Oost-Vlaams)

Howe Gelb & A Band Of Gypsies – ‘Alegrias’ (Giant Sand-voorman met flamencomuzikanten. Hij komt trouwens op 27 april naar de Bourla),

‘Helioscope’ van het excentrieke Vessels, die op 7 mei in de Charlatan in Gent spelen en op 21 mei in de Botanique.

Verder signaleren we ook

Slim Cessna’s Auto Club – ‘Unentitled’

Keren Ann – ‘101’ 

The Strokes – ‘Angles’

The Fleshtones – ‘Brookly Sound Solution’ (met Lenny Kaye)

Kakelverse concerten

Vorige week gooide het Cactus Festival (8-10 juli) de eerste namen te grabbel. En het zijn niet de minste: Iron & Wine, Mogwai, Isobel Campbell & Mark Lanegan, KT Tunstall, Lyle Lovett, Kate Nash, Triggerfinger (waar spelen die niet?), Janelle Monae en Fanfarlo.De voorverkoop start vandaag 21 maart. Oja, het is de 30ste keer dat het Brugse festival plaatsheeft en dat wordt duidelijk gevierd.

Ook Couleur Cafe gaf 10 een pak nieuwe namen weg: op kop Wyclef Jean en verder Patrice, Janelle Monáe, Sergent Garcia, Ojos de Brujo, Yael Naim, Band of Gypsies 2 – Taraf de Haidoucks & Kocani Orkestar, Dub Inc… Dat wordt een mooie aanzet van de zomer.

Stoemp! ontstond in 2009 en speelt zich af in 10 authentieke Brusselse cafés die luisteren naar liederlijke namen als Kafka, Bonnefooi, Le Coq, Roskam, Het Goudblommeke in Papier, Het Warm Water, Walvis, Merlo en Monk . Dit voorjaar zijn er 15 gratis concerten met onder meer Senne Guns, Frank Vander Linden, Buurman, Sukilove, Familie Segers, Guido Belcanto… Tussen 18 april en 7 juni.

Voor de liefhebbers kondigen we graag twee exclusieve Nona Mez-concerten in de feeërieke Molens van Orshoven aan op donderdag 12 mei en vrijdag 13 mei Met als voorprogramma Ottawa (alias Lieven Bulkens aka Kid Fear en Karen Louwet). Info en reservatie: http://nonamez.be/concert.

Ook leuk is de komst van nieuwe sensatie Jamie Woon naar de AB op 4 mei en de uitstekende singer-songwriter Pete Yorn op maandag, 30 mei 2011 naar de AB. Heel wat later, maar ook solo: de onvergelijkelijke Elvis Costello op negen november in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Op 2 juni komt trouwens een goede kennis van Costello naar Brugge: Emmylou Harris, countryrockqueen speelt dan namelijk in het Concertgebouw aldaar.

En al voor volgend jaar, maar dan wel de allerlaatste keer: het afscheid – na 30 jaar en 3600 concerten – van De Nieuwe Snaar in de AB op 11, 12 en 13 januari 2012 in de AB.

Deze week verder op maandag Allo Darlin’ in het Leuvense STUK, op dinsdag Treefight For Sunlight in de Brusselse Botanique, op woensdag Times New Viking in de Gentse Charlatan, donderdag “10 JAAR ZEAL” met Low Vertical en Zeal All Stars Band in STUK, op vrijdag Seefeel in de AB en op zaterdag Bettye Lavette in de Handelsbeurs in Gent. Zie voor details onze concertkalender.

Downloaders of the world unite

Hier alvast een paar legale downloads. De nieuwste van Prefuse 73 verschijnt eind April, dit is het voorsmaakje.

Ook in blijde verwachting is My Morning Jacket dat zes weken lang een song weggeeft om een nieuwe plaat te vieren. Die verschijnt dan op 12 april. De songs zijn vijf liveopnames en één van de nieuwe cd. Vandaag verschijnt de derde song uit de rij.

Begin deze maand verscheen een nieuwe meer dan excellente cd van de Amerikaanse indiepoppers Papercuts. Hier vindt u twee songs van die fijne plaat en nog eens vier van vorige cd’s. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!