Nieuws, Stampmedia, Krant, Paramaribo, Times of Suriname -

Jonge leeuwen runnen grootste krant van Suriname

PARAMARIBO – De krant ‘Times of Suriname‘ is met een oplage van 38.000 het grootste dagblad van Suriname. Bijzonder is dat de Times gemaakt wordt door een redactie waarvan de gemiddelde leeftijd 25 jaar is. Naast de twee hoofdredacteurs zijn alle journalisten jonger dan 32.

dinsdag 22 maart 2011 18:15
Spread the love

Times of Suriname is een Nederlandstalige krant die werd opgericht in 2003. Daarmee is ze de jongste krant van het land. Het dagblad werd opgericht door ex-journalisten van ‘De Ware Tijd’ en wil zich profileren als onafhankelijke kwaliteitskrant. In haar 8-jarig bestaan is Times uitgegroeid tot de grootste krant in Suriname, met een oplage van 38.000 exemplaren.

De gemiddelde leeftijd op de redactie is 25 jaar. Op de hoofdredacteurs na, is de oudste journalist 32 jaar. Deze jonge bezetting geeft niet alleen kansen aan beginnende journalisten, maar zorgt ook voor een frisse wind in het Surinaamse krantenlandschap.

Hoofdredacteur Dennis Samson heeft een goede verklaring voor al dat jong geweld op zijn redactie. “Toen we in 2003 de krant opstartten, was dat een groot risico. We hadden hier in Suriname al De Ware Tijd. Die krant was lang het enige dagblad en had een stevige reputatie opgebouwd”, aldus Samson.

“Niemand zag onze toekomst positief en daarom was het moeilijk om ervaren mensen aan te trekken. We waren dus verplicht om journalisten aan te nemen die vaak recht van de schoolbanken kwamen. De eerste drie maanden van het opstartjaar heb ik me uitsluitend beziggehouden met de training van die nieuwelingen.”

Geloofwaardigheid

“Vaak kaapten andere kranten onze nieuw opgeleide mensen weg. Zo hadden we hier in de eerste jaren een heel groot verloop van redacteurs. Bovendien kiezen veel jonge mensen na enkele jaren voor een overheidsbaan. Dat is beter betaald en biedt meer werkzekerheid”, zegt Samson. “Daardoor zijn we constant verplicht om nieuwe journalisten aan te werven.”

Samson vreest niet voor een verlies aan geloofwaardigheid door zijn jonge bezetting. “Onze redacteurs hebben nog niet de ervaring en de contacten van journalisten die al twintig jaar in het vak staan. Er hangt natuurlijk veel af van de research. Als je harde feiten kan voorleggen en betrokkenen daarmee kan confronteren, speelt je leeftijd geen rol. En als mijn mensen om welke reden dan ook vastzitten, ben ik er nog altijd om hen bij te sturen”, besluit Samson.

© 2011 – StampMedia – Sandra Foriers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!