Een demonstrant neergeschoten door de veiligheidsdiensten wordt weggedragen. (Foto: Muhammed Muheisen)
Nieuws, Politiek, Jemen -

Bloedbad in Jemen: eerste journalist gesneuveld

Sanaa, Jemen — Vrijdag 18 maart sneuvelde Al-Sharaabi, fotojournalist voor het weekblad Al-Masdar, en werd een collega van hem verwond. Beiden vielen tijdens een demonstratie onder kogels van de veiligheidsdiensten met tientallen doden en honderden gewonden tot gevolg.

zondag 20 maart 2011 16:45
Spread the love

De dood van Al-Sharaabi is het eerste, bevestigde fatale slachtoffer dat te betreuren valt in het journalistencorps dat de protesten in Jemen verslaat. Hij is één van de, op dit moment, tweeënvijftig gerapporteerde doden die vrijdag vielen tijdens een demonstratie tegen president Ali Abdullah Salehs drieëndertigjarige bewind.

Veiligheidsdiensten en Saleh-aanhangers openden het vuur toen na het vrijdaggebed de gelovigen zich naar de universiteit van de hoofdstad Sanaa wilden begeven.

De meeste slachtoffers werden geraakt in hoofd of nek berichtten plaatselijke media. Wat erop wijst dat er doelgericht geschoten werd om te doden. Onder de schutters bevonden zich naar verluidt naast politie en sluipschutters ook aanhangers van Saleh.

Tijdens de demonstratie, die plaatsvond aan de hoofdingang van de universiteit, vielen ook honderden gewonden onder de demonstranten, onder wie een journalist die aan het werk was voor de BBC Arabic Service die in de schouder werd geraakt.

Eerder kampeerden er al duizenden mensen op het plein voor de universiteit met de eis dat Saleh zou aftreden. Het bloedbad op vrijdag vond plaats nadat er woensdag ook al vijf gewonden vielen tijdens een aanval door gemaskerden op een sit-in aan de universiteit.

Het Yemeni Journalists’ Syndicate (YJS) registreerde sinds de aanvang van de politieke onrust in januari al meer dan vijftig afzonderlijke gevallen van agressie tegen journalisten. Deze aanvallen bestaan uit ontvoeringen, geweld, inbeslagname van materiaal en dreigementen tegen journalisten en hun familieleden.

Noodtoestand afgekondigd

President Saleh kondigde de noodtoestand af na de feiten. Hij verklaarde, in tegenspraak met de talrijke getuigenissen van reporters en demonstranten, dat “de politie niet ter plaatse was en het vuur niet had geopend.” Volgens Saleh vond de confrontatie plaats tussen “burgers en demonstranten”.

“Het is duidelijk dat er gewapende elementen tussen de demonstranten zitten”, verklaarde hij. De noodtoestand zou onder andere moeten verhinderen dat burgers wapens bij zich dragen.

De VS, die aan Jemen een goede bondgenoot heeft in de strijd tegen Al-Qaida, veroordeelde het bloedbad en sprak zich uit voor het recht op vreedzame protesten. Nog volgens de VS kan enkel een dialoog een einde maken aan de politieke crisis.

“Er bestaat niet langer een manier om tot een wederzijds akkoord te komen met de regering”, liet Yassin Noman, voorzitter van de koepel van oppositiebewegingen, echter weten. “Wij veroordelen deze misdaden en roepen Saleh op om af te treden.”

Naar aanleiding van het bloedbad diende minister voor Toerisme, Nabil Hasan al-Faqih, zijn ontslag in en stapte uit de regeringspartij. Hij is hiermee het eerste kabinetslid dat zich openlijk distantieert van het huidige regime sinds het begin van de crisis.

Nasr Taha Mustafa, hoofd van het YJS en directeur van het staatsgecontroleerde nieuwsagentschap SABA, heeft uit protest zijn functie bij SABA eveneens neergelegd.

Eindstrijd?

Saleh die eerder beloofde af te treden in 2013 en grondwetswijzigingen voorstelde die meer macht zouden geven aan het parlement wil echter van geen wijken weten.

Er liepen eerder al bondgenoten van Saleh over naar de demonstranten die strijden tegen de wijdverbreide corruptie en de heersende werkloosheid. Ongeveer veertig procent van de bevolking moet het rooien met twee dollar of minder per dag. Een derde heeft af te rekenen met chronische honger.

Het opdrijven en gebruik van buitensporig geweld vanwege de zittende regimes is bij de jongste Arabische volksopstanden steeds een voorteken van het vertrek van een wanhopig despoot gebleken die de realiteit in het land niet wou erkennen en heeft geenszins de protesten kunnen temperen. Gaat Jemen dezelfde richting uit?

Jemen: Website van het ministerie voor Mensenrechten gehackt.
Na de wandaden werd toepasselijk de website van het ministerie voor Mensenrechten gehackt. Niet echt erg. Want, hoewel mooi dat ze d’r zoiets hebben, blijkbaar toch volstrekt waardeloos.

Videobeelden

Sanaa, vrijdag 18 maart: Demonstranten onder vuur.
Sluipschutters op de daken.
Om de zoveel seconden wordt een slachtoffer afgevoerd. (Video herhaalt vanaf de helft.)

Bronnen: Committee to Protect Journalists, Al-Arabiya, Twitter, e.a.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!