Cultuur, België, Stampmedia, Theater, Dries De Win, Figurentheater, Froe Froe, Lynn Bruggeman, Mathilde Boussauw, Theaterkabinet Lilith -

Lilith schotelt eigenzinnig theater voor

ANTWERPEN - Zijn de toneelstukken van Bertolt Brecht ook geschikt voor kinderen? De jonge vormgevers van theaterkabinet Lilith laten er geen twijfel over bestaan. Op zaterdag 5 maart brachten ze vol overgave hun versie van het verhaal van Macky Messer, de beruchte moordenaar uit de Driestuiveropera van Brecht.

vrijdag 18 maart 2011 12:15
Spread the love

De zelfgemaakte poppen stalen de show tijdens de try-out van de muziektheaterproductie ‘Macky M.’ in theater FroeFroe. Ze zien er een beetje angstaanjagend uit met hun grote hoofden en loerende ogen. Ook het sombere decor met grijze rookslierten draagt bij tot een lugubere sfeer.

Lynn Bruggeman, actrice en kostuumontwerpster, legt uit: “We voelen ons aangetrokken tot lelijkerds, freaks en vreemde figuren. Vanuit een soort overtuiging dat er overal iets moois te rapen valt, zoeken we naar schoonheid in onvolmaaktheid. Wat hieruit voorkomt gebruiken we om op scène reacties los te krijgen bij het publiek.”

De knusse wereld van poppenspelers

Sinds juli 2007 creëren Lynn Bruggeman en Mathilde Boussauw samen voorstellingen onder de naam Lilith. Ze studeerden allebei theaterkostuumontwerp aan de Academie in Antwerpen. Enkele maanden later vervoegde Dries De Win het gezelschap, hij is een beeldhouwer van opleiding en nu een volbloed poppenspeler.

“Ik was van kindsbeen af gebeten door theater”, vertelt Dries, “veel van mijn klasgenoten vonden toneel saai, vermoedelijk komt dat door de verplichtende sfeer die vaak samenhangt met schoolvoorstellingen. Via Lilith willen we kinderen zin doen krijgen om naar theater te gaan.”

In België bestaat er geen volwaardige opleiding voor figurentheater, daarom moeten jonge poppenspelers het vak leren door stages en door beroep te doen op ervaren acteurs. “Het figurentheater is een klein wereldje waar iedereen elkaar kent”, zegt Mathilde.

“Theaterkabinet Lilith krijgt veel ondersteuning van andere poppenspelers. Vorig jaar mocht ik ‘tweede handje spelen’ voor een televisieprogramma en zo leerde ik Bert Plagman kennen. Hij is begonnen als ‘Pino’ uit Sesamstraat en heeft de regie van onze nieuwe voorstelling op zich genomen.”

Alles proeven en beleven

Als ze vertellen over hun drang naar theater maken, zijn de drie vormgevers zichtbaar in hun sas. “We willen van alles proberen en experimenteren met theater”, vertelt Lynn. “We streven ernaar om onze eigen stempel op een voorstelling te zetten. Het zou mooi zijn als we over tien jaar zouden kunnen leven van de ideeën die we uitwerken.”

Dries is altijd heel tevreden als hij merkt dat hij het publiek kan meeslepen in het verhaal en merkt dat de mensen een beetje betoverd zijn. “Door veel theater te zien krijg je zelf goesting om iets te maken”, vertelt Mathilde. “Ik ga ontzettend graag naar theater, dus nu wil ik met Lilith stukken maken die ik zelf graag zou zien.”

Meer info over speeldata vind je op: http://theaterlilith.be
Wil je graag op de hoogte blijven? Theater Lilith maakt graag vriendjes op Facebook.

© 2011 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

take down
the paywall
steun ons nu!