(vlnr) Jeugdschepen Leen Verbist, prinses Mathilde, prins Filip, gouverneur van Antwerpen Cathy Berx en een van de deelnemende jongeren.
Politiek, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Europa, Antwerpen, Aeyc, Erasmian European Youth Parliament -

Debatweek in Antwerpen voor Europese jongeren

ANTWERPEN - Het Erasmian European Youth Parliament (EEYP) is maandag 14 maart officieel van start gegaan in Antwerpen. Meer dan 120 jongeren uit 12 verschillende landen debatteren er over stedelijke problemen.

vrijdag 18 maart 2011 11:45
Spread the love

Het EEYP past in het kader van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad 2011. Europese jongeren van 16 tot 18 jaar debatteren de hele week samen met politici en jeugdwerkers over hun inspraak bij verschillende levensthema’s. Zij passen dit toe op stedelijke problemen. Aan het einde van de week formuleren zij hun standpunten.

Prins Filip en prinses Mathilde bezochten in de voormiddag de openingsessie in congrescentrum Den Bell. Onder meer Vlaams minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), en Antwerps jeugdschepen Leen Verbist (SP.A) kwamen aan het woord.

Verbist haalde aan dat een op de drie Antwerpenaren jonger is dan 25. Ze verzekerde de deelnemers dat ze de voorstellen van de jongeren in overweging zal nemen. Het prinsenpaar hield ook een rondetafelgesprek met enkele deelnemende jongeren.

Voorbij de eigen generatie

De jongeren vinden het belangrijk dat de initiatieven van henzelf komen. De Nederlandse delegatie begon een jaar geleden al aan de voorbereiding. “Wij willen oplossingen zoeken voor actuele problemen”, zegt Jaco van der Veen (18) van het Nederlands presidium.

“Zoals de opstanden in Libië, Tunesië en Egypte. Daarnaast zijn wij de generatie die groene energie moet uitwerken, ijveren we voor een sociaal Europa en gaan we de vergrijzing aanpakken. We denken voorbij onze eigen generatie.”

© 2011 – StampMedia – Text: Sander Carollo

take down
the paywall
steun ons nu!