Obama mijdt heikele kwesties in Latijns-Amerika
Nieuws, Wereld -

Obama mijdt heikele kwesties in Latijns-Amerika

WASHINGTON — Aan de vooravond van het eerste bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Latijn-Amerika wijzen analisten erop dat de nadruk tijdens het vijfdaagse bezoek zal liggen op de positieve aspecten van de relaties tussen de VS en Latijns-Amerika.

donderdag 17 maart 2011 13:04
Spread the love

Bijna vijftig jaar nadat president John F. Kennedy de Alliantie voor Vooruitgang lanceerde, zal Obama – wiens handen gebonden zijn door recordtekorten en het sterk gepolariseerde karakter van de binnenlandse politiek – waarschijnlijk geen nieuwe, grote beleidsinitiatieven aankondigen. Dan gaat het ook om bilaterale kwesties die voor Latijns-Amerika belangrijk zijn, zoals handel, migratie, drugs en onveiligheid, vooral als ze geld kosten.

“Het zal inhoudelijk geen zwaar bezoek worden”, zegt Michael Shifter, voorzitter van de Inter-Amerikaanse Dialoog, een denktank in Washington. “Maar politiek gezien is het een symbolisch bezoek. Het is belangrijk dat Obama de juiste boodschap overbrengt.”

Economie

Het bezoek dat op 19 maart begint, brengt Obama naar Brazilië, Chili en El Salvador. Waarschijnlijk zullen heikele kwesties zoals Guantanamo, Cuba, de Hondurese coup, geheime overeenkomsten met Colombia over gebruik van bases en de Braziliaanse atoomdeal met Iran, gemeden worden.

“Deze reis gaat fundamenteel over de het Amerikaanse herstel, de Amerikaanse export en de kritieke rol die Latijns-Amerika speelt in onze economische toekomst” zei Mike Froman, Obama’s plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur voor economische zaken, deze week.

Behalve met zijn vrouw en dochters reist Obama met belangrijke functionarissen op het gebied van economie en energie, inclusief de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Ron Kirk, minister van Energie Steven Chu en Lisa Jackson, bestuurder van het Environmental Protection Agency (EPA).

Ook gaat een delegatie ceo’s van enkele van de grootste Amerikaanse bedrijven mee voor een bezoek aan een handelstop in Rio de Janeiro. Zij hopen waarschijnlijk iets mee te pikken van de honderden miljarden dollars die Brazilië wil investeren in infrastructuur, in het bijzonder met het oog op het WK-voetbal en de Olympische Spelen die naar dat land komen. Brazilië wil zich in de komende jaren verder richten op oliewinning. Wat betreft de consumentenmarkt hopen de Amerikanen meer zicht te krijgen op interesses van de snelgroeiende middenklasse op het continent.

Veiligheidsraad

De meeste Amerikaanse analisten zien het bezoek aan Brazilië als het belangrijkste van de drie bestemmingen, hoewel Obama naar verwachting een belangrijke speech, gericht op heel Latijns-Amerika, zal houden in Santiago (Chili). 

Dat Brazilië als de belangrijkste stop wordt gezien, komt door de omvang van de economie van dat land, inmiddels de zevende economie in de wereld. Daarnaast manifesteert Brazilië zich steeds meer als wereldmacht, wat blijkt uit het lidmaatschap van de G20 en het steeds actievere buitenlandbeleid dat werd ingezet onder de regering van de voormalige president Luiz Ignacio Lula da Silva.

Door een bezoek aan Brasilia te brengen binnen drie maanden nadat de opvolger van Lula, Dilma Rousseff, aantrad, lijkt Obama te willen dramatiseren dat Washington de wereldwijde Braziliaanse rol erkent. De regering heeft naar verluidt echter nog steeds niet besloten of zij steun geeft aan de Braziliaanse wens om permanent lid van de VN-Veiligheidsraad te worden. Toen Obama vorig jaar India bezocht, maakte hij die steun wel kenbaar.

– – – – – – – –
Auteur: Jim Lobe
 

take down
the paywall
steun ons nu!