Verslag, Nieuws, Wereld, Palestina -

Israël slaat hard terug na moord op kolonisten

In het Palestijnse dorp Awarta op de Westelijke Jordaanoever raakt het voedsel op, ambulances moeten uren wachten bij checkpoints en honderden jonge mannen zijn gearresteerd en verhoord. Sommige mannen werden mishandeld en belandden in het ziekenhuis. Israël slaat hard terug na de moord vier dagen geleden op een kolonistengezin.

woensdag 16 maart 2011 13:18
Spread the love

“Kom alsjeblieft snel. Tientallen gemaskerde Israëlische kolonisten zijn in ons dorp en ze vallen huizen binnen. We hebben niet genoeg te eten. En de soldaten zijn ook weer terug. Ik kan niet veel meer zeggen”, zegt Mahmoud (schuilnaam) via de telefoon.

“Een paar dagen geleden ben ik mishandeld en in het ziekenhuis beland. De soldaten hebben ook mijn zus en oom geslagen. Ze hebben ons huis kort en klein geslagen. Ongeveer driehonderd jonge mannen werden gearresteerd en meegenomen naar een school voor verhoor.”

Geen informatie

Israëlische militairen vielen huizen in Awarta binnen op zoek naar de daders van de moord op een Israëlisch kolonistengezin in Itamar, een illegale nederzetting die grenst aan Awarta. Vijf leden van het gezin, de ouders en drie kinderen – onder wie een 4-jarige jongen en een baby van drie maanden – werden doodgestoken door de aanvallers. Die waren er in geslaagd de strenge beveiliging van de nederzetting te omzeilen.

De toegangswegen naar Awarta werden daarna gesloten en overal zijn Israëlische militairen aanwezig. Ook zijn er weer wegversperringen opgeworpen. Een paar maanden geleden waren die weggehaald, na verbeterde veiligheidscoördinatie tussen Palestijnse en Israëlische veiligheidstroepen.

Het Israëlische leger heeft aangekondigd iedereen die in het gebied komt te arresteren, inclusief journalisten en buitenlandse activisten. De Israëlische politie geeft geen informatie aan de media.

Naast de driehonderd jonge mannen die werden gearresteerd en verhoord, werden ook Thaise arbeiders in Itamar verhoord. De Israëli’s achten het echter het meest waarschijnlijk dat Palestijnse militanten de moord pleegden.

Wreedheid

De wreedheid van de moord schokte niet alleen Israëli’s, maar ook de Palestijnen. De aanslag was groot nieuws in de plaatselijke en internationale media. In Awarta is de situatie echter al veel langer zeer gespannen.

Vorig jaar werden twee jonge, ongewapende mannen uit het dorp in een kogelregen doodgeschoten door Israëlische soldaten. De mannen waren schroot aan het zoeken dat ze hoopten te verkopen op de plaatselijke markt.

Uit autopsie van de lichamen van de neven Salah Qawariq (18) en Muhammad Qawariq (19), bleek dat ze van dichtbij waren doodgeschoten. Sommige kogels kwamen via hun schouders binnen en verlieten het lichaam via de onderrug. Dat wijst erop dat ze van bovenaf zijn doodgeschoten terwijl ze zaten of knielden.

Hoewel het Israëlische leger zei de schietpartij onderzocht te hebben, bleek bij een bezoek aan de plaats van de moord dat er nog tientallen lege patronen, een zoutoplossingskit en andere spullen onaangeroerd op de grond lagen.

Israëlische militairen beweerden aanvankelijk uit zelfverdediging gehandeld te hebben, omdat ze werden aangevallen. Ze veranderden hun verhaal echter verschillende keren. Volgens het officiële onderzoek van het leger hadden de doden voorkomen kunnen worden als anders op de situatie was gereageerd.

Terwijl het leger officieel de verantwoordelijkheid nam voor de moorden, ontstonden er in het dorp echter geruchten dat kolonisten uit Itamar de moord gepleegd hadden. Die geruchten werden gevoed door het feit dat een kolonistenwebsite stelde dat een extremistische kolonist uit Itamar de lichamen als eerste vond. Toen de media dit nieuws oppikten, trok de website de bewering snel terug.

Treiterij

De bewoners van Awarta en omstreken hebben in het verleden geregeld te maken gehad met treiterijen en aanvallen van kolonisten. De afgelopen maanden namen die toe als gevolg van de “prijskaartjespolitiek” van de kolonisten.

Elke keer als een illegale buitenpost van kolonisten door het leger wordt platgewalst, voeren de kolonisten vergeldingsaanvallen uit op Palestijnen en hun bezittingen. Ze stichting brand in moskeeën, walsen landbouwgewassen plat, doden vee en bestoken huizen en mensen.

Na de moord op het kolonistengezin kondigde de Israëlische premier Netanyahu de bouw van vijfhonderd nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aan, ondanks internationale veroordeling.

Sommigen beweren dat de Israëlische regering de aanval gebruikt om de groeiende internationale kritiek op de Israëlische recalcitrantie tegenover vredesbesprekingen te smoren en zichzelf neer te zetten als slachtoffer.

De kolonisten, die om ideologische redenen en uit ‘veiligheidsoverwegingen’ onbeperkt willen kunnen bouwen op de Westelijke Jordaanoever, hebben inmiddels alweer een nieuwe buitenpost opgetrokken op land dat bij Awarta hoort.

– – – – – – – –
Auteur: Mel Frykberg

take down
the paywall
steun ons nu!