Ontruiming in Brogniezstraat
Nieuws, Samenleving, België, Europa, Vluchtelingen, Mensen zonder papieren, Brussel, Regularisatie, Uitwijzingsbeleid, Sans papiers, Nationale Campagne Mensen zonder Papieren, Dossier:vluchtelingen -

Een spook waart door Europa – het spook van de sans-papiers (deel 1)

De mensen-zonder-papieren in België slaan alarm. De regularisatie van 2008-2009 mislukte voor 57 procent van de aanvragers. 11.000 kregen ofwel een negatief advies of wachten nog op een beslissing. Bovendien was het een koude douche voor degenen die afhingen van een arbeidskaart B. Ze roepen op tot een nationale vergadering donderdag in Brussel.

woensdag 16 maart 2011 12:10
Spread the love

Sans-papiers in Brussel voeren al lang actie

Alhoewel dit minder in het nieuws is geweest dan de verwoesting die werd aangericht in het gesloten opvangcentrum 127bis in de buurt van Zaventem, zijn de sans-papiers in de hoofdstad bijzonder actief sedert eind vorig jaar.

150 Afghaanse vluchtelingen bezetten een groot pand in de Brogniezstraat 27 in Anderlecht. Een deel van hen ging ook in hongerstaking. Begin maart werden ze in de vroege ochtenduren uit hun pand gezet. Zeventien actievoerders werden aangehouden en opgesloten in een gesloten centrum met het oog op hun uitzetting. Niet toevallig de woordvoerders van de beweging.

In de Kartuizerstraat is een groep van 20 Pakistanen en Maghrebijnen ook al sedert vorig jaar actie aan het voeren. Ze gingen ook in hongerstaking. Ze richtten het Collectif des Travailleurs Sans-Papiers (CTSP) op.

Toen ze geen aandacht kregen in de pers organiseerden ze samen met enkele kunstenaars het ‘Gala van de Bureaucratie’. Daarop dreigde staatssecretaris Melchior Wathelet (CdH) er onmiddellijk mee hun voorlopige verblijfsvergunningen in te trekken. Wathelet kreeg een roomtaart in zijn gezicht en de actievoerders gingen het hoofdkwartier van CdH bezetten.

Sommige van die bezetters zijn geregulariseerd en hebben een voorlopige verblijfsvergunning en een arbeidskaart B, maar ze weigeren daar genoegen mee te nemen omdat het hen geen uitzicht biedt op waardig werk, maar enkel op slavenarbeid.

Ook deze groep wordt met uitzetting bedreigd, maar ze zijn niet van plan zich te laten doen, daarom roepen ze op tot solidariteit en actie.

Het CTSP,  OSP Bruxelles en de Groupe de sans-papiers en attente roepen Donderdag alle Belgische groepen sans-papiers op om samen met hen acties voor te bereiden in mei.

Oproep voor een nationale bijeenkomst: donderdag 17 maart 2011 om 17 uur. Zaal Anker-Pigment, Marqcstraat 25, Brussel (vlakbij metro St.-Katelijne).

Waarom willen ze een nationale actie opstarten?

De redenen waarom ze actie willen voeren leggen ze zelf uit:

“Twintig maanden na het politieke akkoord dat de regularisatiecriteria heeft vastgelegd, wachten nog steeds duizenden mensen op een antwoord. Deze situatie geldt niet enkel voor de mensen die in 2009 een aanvraag hebben ingediend, maar ook voor alle mensen in andere procedures.”

“Ook die procedures slepen soms jaren aan. Deze nutteloze wachttijd bestendigt de onzekerheid en kwetsbaarheid van mensen zonder wettig verblijf omdat haast alle rechten hen gedurende deze periode ontzegd worden.”

“Daardoor zijn ze aangewezen op zwartwerk en alle onmenselijke condities die daarbij horen. Naar aanleiding van deze onverschilligheid aan het adres van de verantwoordelijken, de absurditeit en de slechte toepassing van de regularisatiecriteria, de begane fouten en de repressiepolitiek tegenover mensen zonder wettig verblijf, lanceren wij een oproep tot steun.”

De redenen van hun ontevredenheid laat zich zo aflezen uit de cijfers over de regularisatie 2008-2009: in 2008 vroegen 19.371 mensen regularisatie aan ;  4.995 dossiers (goed voor 8.369 personen) werden goedgekeurd.

Dit is nauwelijks 43 procent, dus nog niet de helft van de dossiers die werden goedgekeurd.

Bron: Presentatie Bart Meuleman (KU Leuven) voor de Ronde tafel van het Socialisme

Hun voorstellen

De eerste week van mei is vastgelegd om een gemeenschappelijke actie te voeren. Dit onder voorbehoud van de beschikbaarheid van de betrokkenen en de evolutie van de situatie.

In afwachting van meer steun en om een zo breed mogelijke steun te genereren, zijn al enkele acties gepland: wekelijkse sit-in voor de Dienst Vreemdelingenzaken, een actietheater met als thema ‘illegale arbeid’, …

Ze zijn ook gestart met Algemene Vergaderingen voor en door mensen-zonder-wettig-verblijf. Ze nodigen iedereen uit mee te denken en mee actie te voeren. Hebt u voorstellen, bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan de organisatie van deze acties of bent u bereid mensen uit uw omgeving te mobiliseren? Wees dan welgekomen op onze volgende vergadering. Wie mee actie wil voeren met de sans-papiers kan contact met hen opnemen: e-mail: spbelgique@gmail.com  Blog: http://spbelgique.over-blog.com Facebook: spbelgique

Originele tekst van de oproep: De mensen zonder wettig verblijf hebben u nodig! Nationale bijeenkomst donderdag 17 maart 2011

Deze oproep wordt mee ondersteund door de groep Mensen-zonder-Papieren uit Gent: http://mensenzonderpapieren.wordpress.com/

take down
the paywall
steun ons nu!