Solidariteit met de revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika
Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Solidariteit, Dageraadplein, Revoluties in Midden-Oosten -

Solidariteit met de revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

ANTWERPEN - Het Antwerpse 17 december-comité – bestaande uit linkse organisaties en individuen – organiseerde maandagavond op de Dageraadsplaats een solidariteitsmanifestatie. De Dageraadplaats werd symbolisch omgedoopt tot Tahrirplein om zo hulde te brengen aan de strijd die daar geleverd werd en ook nu nog wordt voortgezet.

dinsdag 15 maart 2011 11:50
Spread the love

Er werd een omgekeerde piramide geplaatst, waarop voorbijgangers en deelnemers aan de actie hun solidariteitsboodschappen konden neerschrijven. Op 17 december 2010 stak Mohamed Bouazizi zichzelf in brand in het Tunesische stadje Sidi Bouzid. Hij lag daarmee aan de basis van de revolutiegolf die momenteel het Midden-Oosten en Noord-Afrika overspoelt.

Decennialang hebben de westerse regeringen de ogen dichtgeknepen voor de misdaden van de door hen ondersteunde tirannen in die landen.

Gebrek aan vrijheid van meningsuiting, recht op vereniging, onafhankelijke vakbonden, democratische verkiezingen, … het maakte allemaal niks uit, zolang de olie maar in ‘onze’ richting bleef vloeien, zolang er maar wapens verkocht konden worden en zolang de dictatoriale regimes de neoliberale projecten van onder meer het IMF en de Wereldbank maar bleven uitvoeren ten nadele van hun eigen bevolkingen.

Ook nu nog hebben westerse regeringen het blijkbaar moeilijk om resoluut de kant van de volkeren te kiezen. Liever verliezen ze zich in getob over de mogelijke ‘gevaren’ die deze revoluties met zich mee zouden kunnen brengen. De eerste aanwijzingen over een nakend westers militair ingrijpen duiken ook nu weer op.

In die omstandigheden is het van groot belang dat er – ook in het Westen! – solidariteit betuigd wordt met de strijd van de volkeren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De actie van maandag steunde op de volgende ordewoorden:

Weg met werkloosheid, levensduurte en armoede: Brood, Werk en Sociale Gelijkheid!

Weg met tirannie, politiegeweld en repressie: Vrijheid en Democratische Rechten!

Weg met corruptie en ongelijkheid: Waardigheid!

Weg met het Amerikaanse en Europese imperialisme: Leve de Revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika! Vrijheid voor Palestina!

Weg met de dictatuur: Alle politieke gevangenen vrij! Voor Grondwetgevende Vergaderingen, steunend op zelforganisaties en onafhankelijke vakbonden!

Weg met bewapening en ondersteuning van dictators: Geen mens, geen cent, geen wapen voor dictators!

Zondag 20 maart is er een nationale solidariteitsbetoging, die vertrekt om 14 uur aan het Noordstation in Brussel.

take down
the paywall
steun ons nu!