Verslag, Nieuws, Economie, België, ACV, Luc Cortebeeck -

Opvolging Luc Cortebeeck twee keer in de war gestuurd

Twee keer werd het scenario voor de opvolging van ACV-voorzitter Luc Cortebeeck in de war gestuurd. Eerst door een valse mail waar de VRT en De Standaard met open ogen inliepen, een tweede keer door een lek. Maar nu is er toch duidelijkheid: Luc Cortebeeck geeft de fakkel door op 31 december. De verkiezing van de opvolg(st)er zou nog voor de zomer plaatsvinden.

dinsdag 15 maart 2011 17:48
Spread the love

Cortebeeck had het nieuws pas willen bekendmaken op een Algemene Raad van het ACV, maar dat plan werd gedwarsboomd doordat La Libre Belgique vorige week al uitpakte met het bericht dat het ACV op zoek is naar een nieuwe voorzitter.

Het is ook die Algemene Raad (die bestaat uit zo’n 560 vertegenwoordigers van verbonden en beroepscentrales) die een nieuwe voorzitter moet kiezen. Dat gebeurt via een geheime stemming.

Het was niet de eerste keer dat het ACV de controle over de communicatie en het scenario uit handen zag glippen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Cortebeeck al op 1 september van dit jaar werd opgevolgd.

Valse mail

Maar toen kwam er die valse mail die De Standaard en de VRT zonder te checken de wereld instuurden. In die mail stond dat Cortebeeck ontslag nam na de interne spanningen over het interprofessioneel akkoord. “Wie mij kent weet dat ik nooit zou schrijven wat daarin stond”, zegt Cortebeeck.

Maar om alle verwarring en speculaties te vermijden, werd zijn vertrek wel met enkele maanden uitgesteld.

Toch was zijn beslissing geen geheim. Cortebeeck: “We werken in het ACV met logische periodes. Dat zijn bijvoorbeeld de vier jaar tussen twee congressen (het laatste congres dateert van oktober 2010) of – nog logischer – de vier jaar tussen twee sociale verkiezingen.” Die verkiezingen komen er aan in mei van 2012. Blijven tot 2016 was voor Cortebeeck geen optie want dan is hij 66.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de socialistische vakbond ABVV werkt het ACV niet met mandaten. Een voorzitter moet niet telkens opnieuw verkozen worden, maar zijn werk (en dat van de hele leiding) wordt wel om de vier jaar geëvalueerd op een congres.

In de 125-jarige geschiedenis van het ACV is Cortebeeck daardoor pas de negende persoon aan het hoofd van de christelijke vakbond. Cortebeeck zelf werd voorzitter in 1999.

Consulteren

Cortebeeck gaat nu samen met algemeen secretaris Claude Rolin een consultatieronde organiseren. “We gaan de verbonden en centrales twee vragen voorleggen. Wat verwachten jullie van de nieuwe voorzitter? En hebben jullie kandidaten?”, zegt Cortebeeck.

Nog voor de zomer wil het ACV één of meerdere kandidaten voorstellen aan de Algemene Raad. Die zou dan de knoop moeten doorhakken via een geheime stemming.

Wat verwacht Cortebeeck zelf van zijn opvolger? “Het mag zeker geen remake zijn van mezelf. Het allerbelangrijkste is wel de eenheid van het ACV”, aldus Cortebeeck.

Luc Cortebeeck blijft wel actief op het internationale niveau. Hij werd vorig jaar nog verkozen tot adjunct-voorzitter van het Internationaal Vakverbond (IVV). Hij is ook voorzitter van de werknemersgroep in de Commissie voor de Toepassing van de Normen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Die functies zal hij blijven uitoefenen. Cortebeeck benadrukt nog dat die functies onbezoldigd zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!