“Ook centrale waar kernafval wordt verwerkt in de problemen”
Verslag, Nieuws, Wereld -

“Ook centrale waar kernafval wordt verwerkt in de problemen”

De ramp in de Japanse kerncentrale Fukushima heeft niveau 6 bereikt, het op een na hoogste niveau op de internationale schaal van nucleaire en radiologische gebeurtenissen. Maar ook in een centrale waar kernafval wordt verwerkt, zouden er problemen zijn. Alleen wordt daar over gezwegen, zegt een Japanse actiegroep.

dinsdag 15 maart 2011 22:52
Spread the love

Er is in Japan met geen woord gerept over 600 liter radioactief water dat uit een koelgenerator is gelekt.

Rokkasho Reprocessing Plant bevindt zich in het noordoosten van Japan, in Aomori. Het is een centrale waar nucleair afval verwerkt wordt. Jaarlijks wordt er zo’n 800 ton plutonium en uranium verwerkt. De centrale ligt net boven een breuklijn die schokken tot 8,0 op de schaal van Richter kan opleveren.

Het bedrijf dat de centrale bouwde, Japan Nuclear Fuel Limited, heeft altijd beweerd dat er op die plaats geen gevaar was voor een aardbeving boven 6,5 op de schaal van Richter en dat de centrale tot een aardbeving van 6,9 bestand was.

Na zaterdag is het duidelijk dat dit niet klopt. “Volgens de website van de actiegroep CNIC is zo’n 600 liter radioactief water uit de koelgenerator gelekt”, zegt Kyoko Sakuma, een Japanse die in België verblijft. Zij werkte vroeger bij CNIC als onderzoekster.

In Japan heeft men daar met geen woord meer over gerept. De verwerkingscentrale is in tegenstelling tot de kerncentrale in Fukushima zeer fragiel. De kerncentrale bestaat uit vier beschermende lagen, de verwerkingscentrale is veel minder stevig gebouwd. Deze centrale ligt dichtbij de Amerikaanse marinebasis.

“De meeste internationale reddingstroepen landen in Narita maar vreemd genoeg landen ook veel reddingshelpers in Misawa, een luchthaven dicht bij Rokkasho. Het CNIC vermoedt dat men de centrale aan het evacueren is”, zegt Kyoko Sakuma.

“We weten dat door de aardbeving de benzinetank in de centrale overgelopen is. Onder normale omstandigheden zouden we hier als bloedhonden op zitten maar er is niets normaal aan de toestand”, aldus Philip White, International Liaison Officer van het CNIC.

De actiegroep Citizens’ Nuclear Information Center waarschuwt al langer dat de centrales van Fukushima niet bestand waren tegen een zo zware aardbeving.

De kerncentrale van Fukashima kon volgens uitbater Tepco een aardbeving van 7,9 op de schaal van Richter aan. De aardbeving van vrijdag haalde 8,9. Fukushima is het zwaarste kernongeval sinds Tsjernobyl in 1986.

De actiegroep Citizens’ Nuclear Information Center (CNIC), gevestigd in Tokio, waarschuwt al langer voor een nucleaire ramp.
Volgens CNIC had de ontploffing van Fukushima vermeden kunnen worden. “De centrales waren niet bestand tegen een aardbeving met een magnitude zoals die van vrijdag en dat is al langer geweten. CNIC zegt dit al jaren maar in Japan kijkt men neer op ngo’s”, zegt Kyoko Sakuma.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!